art 1478831 1280

Färgköpsguide – En Guide till att Köpa Färg till till Konstnärsskap och Målande

Att välja rätt färg för rätt projekt är den första och viktigaste aspekten av att skapa ett konstverk av hög kvalitet. Här är vår guide för att fatta rätt köpbeslut för dig.

De fyra huvudsakliga färgtyperna är akryl, akvarell, olja och gouache, och var och en är designad för att ge konstnären en mycket annorlunda finish för varje verk. Genom att förstå egenskaperna, fördelarna och nackdelarna med varje typ kan du fatta ett mer välgrundat beslut angående ditt arbete, vilket ger dig en målning att vara stolt över.

Olja

Oljefärger är den äldsta och mest traditionella typen och anses ofta vara den svåraste att arbeta med. Oljefärger har en tjock, tät struktur och används vanligtvis på duk på grund av denna densitet.

Oljefärger kräver till skillnad från andra medier extra utrustning som terpentin eller lacknafta för förtunning av färgen och även för rengöring av penslarna efteråt. Du bör dock inte låta detta avskräcka dig eftersom oljan ger dig en vacker finish som inte liknar någon annan. Oljan är naturligtvis vattentät och tar cirka sex månader att torka helt. Detta gör oljemålning perfekt för projekt som är större och förväntas ta lång tid.

Akryl

Akrylfärg är en vattenbaserad produkt och är därför mycket lättare att rengöra än olja och delar en likhet med olja genom att det är en tjock färg. Den torkar dock mycket snabbare än olja och rekommenderas därför inte för långtidsprojekt. Tack vare sin struktur behöver akryl helt enkelt spädas ut med vatten för att göra den mer böjlig. Den används oftast på canvas eller linne men kan även användas på akrylpapper med hög GSM.

Akvarell

Akvarellfärger skiljer sig mycket från olja och akryl genom att de är mycket tunna och enbart applicerade på specialpapper. Akvareller köps oftast i ett tjockt block som gör att användaren kan tunna ner och applicera precis rätt mängd färg på ett arbete.

De erbjuder en nästan genomskinlig finish och färgens tunnhet gör att konstnären kan skapa mer intrikata och detaljerade verk.

Gouache

Gouache är helt enkelt en tjockare form av akvarellfärg och används när en konstnär vill skapa tjockare, djärvare linjer i sitt verk, snarare än en blekare eller vattnigare bild. Gouache kan användas tillsammans med traditionella akvarellfärger för att skapa ett konstverk som är både ljust och invecklat. Precis som akvarell passar gouache bäst till tjockt, syrafritt akvarellpapper med hög GSM.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg

  • Kultur på utländska casinon

  • Flytthjälpen som underlättar ditt liv

  • Färga Vardagen: Utforska Kreativitet med Hemstädning och Familjetid

  • Vad gör en arkitekt?

  • Hur inreder man ett trapphus?

  • Maximera Ditt Resultat på Högskoleprovet