brushes 4226688 1280

Hur du rengör dina Penslar – Rengöra Penslar Efter Akryl, Akvarell eller Oljemålning

Att upprätthålla kvaliteten på din utrustning bör vara en prioritet för konstnärer på alla nivåer. Kvalitetsborstar som du tycker om att använda kan ofta vara en investering, och inte bara i form av pengar. Du kommer att vänja dig vid dina konstnärspenslar, lära dig de bästa vinklarna för din målning och hur du skapar dina önskade målareffekter. Ett av de bästa sätten att se till att dina borstar är användbara så länge som möjligt är att lära sig hur man rengör dem ordentligt efter användning.

Att lämna akryl, olja eller akvarellpenslar att torka med färg kvar på borsten kan vara en dödsdom. Även om du kommer att ha andra saker på din att göra-lista efter att du har målat färdigt, bör rengöringen av dina penslar vara nummer 1.

Varje typ av färg har olika egenskaper vilket innebär att rengöring av akrylfärg från penslar är en helt annan process än att rengöra akvarellpenslar . Ta en titt på våra guider för varje medium nedan.

Hur man rengör oljefärgspenslar

Oljefärg är en färg som härdar när det är torrt. Detta innebär att det är viktigt att se till att dina målarpenslar är helt rena från spår av oljefärg, vilket utesluter en enkel tvätt med vatten. Stegen för att rengöra dina oljepenslar är följande:

Ta bort överbliven oljefärg: Använd en trasa eller en pappershandduk för att torka bort så mycket överflödig oljefärg som möjligt, sluta inte förrän lite färg kommer bort på din trasa. Det är viktigt att du flyttar bort trasan eller handduken från borstens handtag för att inte smeta ut färgen på hylsan.

Använd rengöringsmedel eller lösningsmedel: För att oljefärg ska elimineras helt från penseln måste bindemedlet och pigmentet vara helt destabiliserat. Tidigare var lacknafta det vanligaste penselrengöringsmedlet, men det finns nu fler populära och miljövänligare alternativ för borstrengöring. Alternativt kan ren olja, som linfrö- eller valnötsolja, ta bort oljefärg från en pensel men kommer att kräva mer ansträngning.

Applicera konserverare: För att ge extra skydd för dina oljeborstar, kan du använda en penseltvål eller konserverare. Dessa kräver vanligtvis att du arbetar upp ett lödder med en liten mängd vatten och arbetar in tvålen i borsten på borsten, för att säkerställa att ingen färg finns kvar i löddret som kan fläcka borsten. Skölj dina borstar med varmt vatten som ett sista steg.

Torka och förvara: Placera dina rena målarpenslar i en kruka för att torka helt, omforma försiktigt borsten medan de fortfarande är våta. Om du planerar att förvara dina borstar under en längre tid kan du använda borsthylsor för att förhindra att damm samlas eller att borsten böjs ur form under förvaring.

Rengöring av akrylfärgborstar

Akrylfärg delar många egenskaper med oljefärg, så processen att rengöra akrylfärgpenslar är mycket lik ovanstående process för oljepenslar.

Ta bort överbliven oljefärg: Återigen, använd en trasa eller pappershandduk för att ta bort så mycket akrylfärg som möjligt.

Tvätta i vatten: Fyll en burk, eller en metallborste- tvättmaskin, om tillgänglig, med vatten och använd bottenytan för att rengöra så mycket färg från borsten som möjligt. Du kan använda en ren trasa för att kontrollera om allt pigment har tagits bort från borsten.

 

Penselrengörare: För att vara extra vaksam på att rengöra dina borst, kan du använda ett penselrengöringsmedel som ett sista steg. Återigen, arbeta in tvålen i borsten för en grundlig rengöring och tvätta med varmt vatten efteråt.

Torka och förvara.

Hur man rengör akvarellpenslar

Akvarellfärger är skonsammare än motsvarigheterna i olja och akryl. Som ett resultat är borsten i akvarellpenslar mycket mjukare, vilket innebär att de kräver en annan rengöringsprocess.

Tvätta med vatten: Akvarellfärg kräver vatten för att fungera och används vanligtvis för lätta tvättar med mycket vatten. Du kan hålla dina penslar suspenderade i vatten medan du inte använder dem för att säkerställa att inget färgpigment finns kvar på borstens borst.

Torra borst: Använd en pappershandduk eller en absorberande trasa, eller låt lufttorka, torka de rena borsten på din akvarellpenslar.

Rengör och forma om: Akvarell kräver ofta mindre och mer exakta penslar. För att säkerställa att borsten förblir enhetliga för exakt målning kan du använda en liten mängd borstrengöringsmedel på fingrarna för att forma borsthuvudet i önskad form.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg

  • Hur man Återupplivar en Uttorkad Penselpenna