paint 2940513 1280 1

Måla med Oljefärg – Tips & Guide

Om du aldrig har arbetat med oljefärg förut så är den här praktiska guiden för dig! Vi går igenom alla de olika överväganden som bör göras när vi arbetar med mästarnas favoritmedium.

Oljefärg är en blandning av ett torrt pigment och en vätska. Den är tjock, den kommer i tuber och färgerna pressas ut på en palett där de blandas ihop med en palettkniv för att få olika färger.

Den appliceras sedan på en duk med en styv borste. Oljor torkar långsamt och det tar vanligtvis tre dagar innan du kan applicera ett nytt lager ovanpå dem.

Denna torktid är en fördel och nackdel – fördelen är att du hinner förfina och justera det du målar innan det torkar; nackdelen är att när två våta färger sätts bredvid varandra kan de korskontaminera om de inte appliceras korrekt. Paletten, penslarna och våtmålningen måste hanteras varsamt. När en tavla är helt torr (tre till sex månader) appliceras lack för att skydda målningen.

Ytor

Den vanligaste ytan för oljefärger och en som har använts i århundraden är sträckt grundmålad duk, ofta gjord av linne eller vanlig bomull. Även om linne är svårt att grundmåla och sträcka ordentligt, erbjuder det den jämnaste och styvare målningsytan, håller i många år och anses av många som guldstandarden för konst. Bomull är billigare och är lättare att sträcka. För målning utomhus, canvasdynor och brädor är ett populärt val eftersom de är mer robusta och billigare att rama in.

Grundfärg

Gesso, även känd som ’glue gesso’ eller ’italiensk gesso’ är en traditionell blandning av ett animaliskt limbindemedel (vanligtvis kaninskinnslim), krita och vitt pigment. Den används för att belägga styva ytor, såsom trämålningspaneler, som ett absorberande primersubstrat för målning.

Färger

Oljefärg har ett rikt arv med en kreativ historia som sträcker sig över århundraden. Varumärken från Storbritannien ligger i framkant på oljemarknaden, inklusive Winsor & Newton, Michael Harding och Daler-Rowney. Var och en erbjuder ett stort och levande urval av färger gjorda av kvalitetspigment. Schmincke erbjuder ett utmärkt utbud av College Oils i 200 ml tuber som är idealiska för studenter, nybörjare och konstnärer som använder mycket färg. Daler-Rowney erbjuder också Georgian Oil Färgrör för högkvalitativa och prisvärda oljefärger.

Penseln

Penslar är utan tvekan det väsentliga verktyget för artister, så kvalitet är ett måste. En styv hårborste, vanligtvis gjord av svinhår, rekommenderas för oljor eftersom borsten ska ha tillräckligt med motståndskraft för att kontrollera och manipulera färgen. Om du arbetar med förtunnad oljefärg bör du överväga penslar med mjukare borst.

Lösningsmedel och förtjockningsmedel

Lösningsmedel kan användas för att förtunna oljefärger för att få dem att gå längre. Linolja och sansodor är båda bra lösningar här och finns i många varianter som erbjuder olika effekter. För förtjockning, använd en impasto för att lägga till textur till ditt konstverk. Terpentin kan användas för att ta bort lack och lacknafta är en lågkostnadslösning som används för att rengöra borstar.

Lackar

Rätt lack kan ge extra glans till ditt konstverk och förlänga dess livslängd fantastiskt. Dammar är en blekgul lack som torkar snabbt till en högblank yta. Retuschlack erbjuder UV-skydd och är utmärkt för retuschering av nyligen färdiga delar, och spraylack gör att du kan skapa ett jämnt, tunt lager utan att behöva applicera med en pensel. För glasering, prova att använda en matt, satin  eller blank medium, vilket också kommer att lägga till ett djup av färg till din målning. Applicera dessa med en pensel, skumborste eller svamp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg