colors 5017758 1280 1

Tips för Oljemålning på Våt Duk och Varför du bör göra Det

Du kanske har märkt att många målar på en våt duk. Detta har blivit känt som vått-i-vått-tekniken och det är verkligen populärt bland oljemålare. Det kanske låter konstigt, men det finns faktiskt en riktigt bra anledning att göra det.

Våt-i-vått-tekniken innebär att man applicerar ett skikt av flytande vitt på en duk innan du påbörjar en oljemålning. En konstnär kommer att måla på den våta duken för att uppnå ljusare och jämnare färger.

Att måla på en våt duk är väldigt lätt att göra när du få kläm på det, men vi ska prata om några tips du behöver tänka på. Vi kommer också att prata om hur du kan göra din egen flytande vit hemma utan att behöva springa till konstaffären.

När du är klar vill du inte få din oljemålning blöt. Detta kommer att förstöra det. Men du KAN du vattna till din fördel när du skapar det.

Vad gör Liquid White?

Du kanske har hört termerna flytande vit, flytande vit och magiskt vitt. De är alla samma sak. Magic white är vad den berömda PBS-målaren Bill Alexander märkte och sålde. Liquid white är vad hans berömda PBS-rival Bob Ross märkte och sålde.

Alla kommer att göra samma sak. Faktum är att ingredienserna är ganska enkla, vilket vi kommer att prata om när vi dyker in i avsnittet om att göra din egen.

Liquid white är en oljebaserad primer som används för att belägga oljemålningar innan man börjar med dem. Tricket är att måla på duken medan den fortfarande är våt och det vätskevita fortfarande glittrar. Detta gör din duk riktigt ljus och slät och låter dina färger blandas lättare än om du målade på en torr, ogrundad duk.

Liquid White och Gesso är inte samma sak

Det är lätt att blanda ihop flytande vit och gesso eftersom de båda är primers, men de tjänar två väldigt olika syften. Du behöver dock båda för Bob Ross vått-i-vått-teknik, så var uppmärksam.

Gesso är en akrylbaserad primer som är avsedd att användas när den är torr. Förgrundade dukar kommer förbelagda med gesso, men ibland räcker det inte. Det är en bra idé att lägga till ytterligare ett lager gesso och låta det torka innan din flytande vit.

Liquid white bör appliceras EFTER att din gesso har torkat. Som vi pratade om är flytande-vit en oljebaserad primer och den kommer att fästa bra på den akrylbaserade gessoen. Så här är dina första steg. Se till att göra dem i den här ordningen!

  • Applicera ett lager gesso
  • Applicera ett lager flytande vitt
När du applicerar din gesso kan du ha den så tjock eller så tunn som du vill. Det är verkligen upp till personliga preferenser. Om din gesso är för tjock från början, späd den med lite vatten. Efter varje lager, låt det torka och se hur du mår. Om du tycker att du har överdrivit det, kan du använda sandpapper för att dämpa det och jämna ut det.Vad sägs om att applicera ditt lager av flytande vit vara? Jag är glad att du frågade.

Tips för att applicera Liquid White eller Magic White (samma sak)

Som vi pratade om är flytande vit ganska okomplicerad när du väl får kläm på det, men du bör ha några saker i åtanke för din första resa . Att måla på våt duk har många stora fördelar, men det kan vara knepigt att börja med.

1. Se till att din gesso är torr först. Vi har redan pratat om detta, men det är verkligen viktigt, så det är värt att upprepa. Om din gesso inte är helt torr innan du applicerar din flytande vita, kommer du att ha en röra. Gesso torkar ganska snabbt.

2. Applicera en ”film” inte ett lager av din magiska eller flytande vit. Istället för att applicera ett helskikt, tänk på att applicera en film. Den ska täcka din duk, men inte blötlägga den.

Istället för tunga penseldrag är målet att göra penseldrag som betar duken.

3. Mängden magi eller flytande vitt du applicerar påverkar torktiden. Ju mer flytande vit du applicerar, desto längre tid tar det att torka. Vi vet alla att oljefärger tar lång tid att torka i allmänhet, men ett tungt lager flytande vit kan lägga till det om du inte är försiktig. Jag har hört att vissa människor behöver vänta flera veckor på att deras tavlor ska torka!

Om du bara använder ett tunt lager magiskt vitt kanske du bara har några timmar på dig att arbeta innan det torkar. Om du applicerade en tung päls kan du titta på dagar eller veckor. Tänk på detta när du applicerar din flytande vit så att du tar tid på dina framsteg på rätt sätt och vet vad du kan förvänta dig.

4. Du kommer förmodligen att ansöka för mycket första gången. Det är ok. Det finns verkligen en inlärningsprocess med att applicera flytande vitt. Så småningom kommer du att ta reda på dina preferenser, men det kommer att ta lite tid. 99 % av tiden behöver du mindre än du tror. De första gångerna kanske du kämpar med att applicera för mycket. Det är ok. Allt är en del av inlärningsprocessen. Om du får för mycket på dina första rundor, skrapa bara av det och lägg tillbaka det i burken.

När du har applicerat din flytande vita, magiska vit, vilket märke du än väljer, är det dags att börja måla på din blöta duk. Återigen är det viktigt att din duk fortfarande är våt när du kommer igång med din målning.

Även om det är mest populärt med oljemålning, kanske du har hört talas om vått-i-vått-tekniken med akvarellmålning också. Med akvareller kan det bli riktigt dramatiskt riktigt snabbt. Eftersom det är mycket vatten inblandat blöder färgerna, sprider sig och smälter väldigt snabbt. Denna dramatiska effekt är vad vi ofta tänker på när vi tänker på att måla på en våt duk

 Det fungerar inte så med oljefärger.

Kom ihåg att vi applicerar ett mycket tunt lager av flytande vitt. Även om det fortfarande är blött är det inte alls så blött som akvareller skulle vara. Och den är oljebaserad utan vatten alls, vilket betyder att den fungerar väldigt annorlunda än akvareller skulle göra.

När du börjar applicera dina oljefärger på din flytande vittäckta, våta duk kommer du inte att märka någon blödning, spridning eller blandning på något dramatiskt sätt. Poängen med den flytande vita är att underlätta inblandning i en typisk oljemålning, inte att skapa någon unik effekt.

I grund och botten är det en hjälpare. Det hjälper dig att använda dina oljefärger på ett smidigare och enklare sätt.

När du har applicerat din flytande vit, sätt igång med din målning direkt. Man vill ju utnyttja att det är blött. Det är så du får mest valuta för pengarna med den flytande vita som hjälper dig att blanda och mjuka upp dina drag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg

  • Måla med Oljefärg – Tips & Guide