Är Konst Subjektiv? Här är Svaret!

Är Konst Subjektiv? Här är Svaret!

Det har vi alla haft ögonblick när en vän visar oss ett konstverk de älskar och vi bara nickar och ler. ”Åh, det är bra”, säger vi medan vi försöker komma på ett sätt att byta ämne. Eller, ännu värre, vi känner alla till den där känslan av misstro när vi tittar på vissa konstverk som visas på museer. ”Det skulle jag kunna göra. Hur hamnade det där konstverket på ett museum?!” Det råder ingen tvekan om att konst väcker många motstridiga åsikter. Men är det faktiskt subjektivt? Finns det några objektiva kriterier som konsten följer?

All konst är subjektiv eftersom den förlitar sig på åsikterna från sina tittare. Som sagt, om konst är bra eller dåligt handlar inte bara om subjektiva åsikter. Populära åsikter kan påverkas av konstnärens berömmelse, mängden exponering ett konstverk har och påverkan av samhälleliga normer vid den tiden.

Självklart, frågan om konst är subjektiv eller inte kan inte besvaras med ett enkelt ja eller nej. Det är många faktorer som spelar in i våra föreställningar om huruvida konst är bra eller inte. Låt oss dyka in i några av dem.

Konsttävlingar MÅSTE vara objektiva, eller hur?

Konsttävlingar gör samtalet om huruvida konst är objektiv eller subjektivt riktigt komplicerat. En tävling verkar helt enkelt inte rättvis om den enbart är baserad på en domares åsikt och inte har några objektiva kriterier för folk att följa.

Ja, konsttävlingar brukar ha en lista med kriterier för konstnärer att följa. Dessa kriterier utvecklas normalt beroende på vilken typ av konst som görs. Till exempel kan en fototävling bry sig om färgmättnad och skarpa bilder, medan en rittävling kan bry sig om realistisk skuggning och formbildning.

Men här kommer problemet in. Hur ska du veta vad bra färgmättnad är? Hur ska du veta hur realistisk skuggning ser ut? I en konsttävling där alla konstnärer visar mycket expertis i sitt arbete, kan alla tävlande tyckas vara lika skickliga i alla kategorier.

Subjektivitet påverkas alltid av något. Det kan inte existera i ett vakuum.

Vi ser detta varje dag.

Kanske gillar vi akvareller eftersom en familjevän har det runt sitt hus och det väcker goda minnen. Kanske gillar vi husdjursporträtt eftersom en kändis på Instagram precis låtit göra ett av sin katt. Kanske gillar vi tecknade serier för att vi har en bästa vän som är en serietecknare.

Allt vi gillar, ogillar, älskar, hatar och känner oss likgiltiga för har formats av våra livserfarenheter . Det är nästan omöjligt att sålla bort allt som kunde ha påverkat anledningarna till varför vi gillar ett konstverk och helt enkelt titta på det objektivt.

Detta väcker en fråga – ska vi oroa oss för att subjektiva åsikter styrs av världen vi lever i? Skulle inte detta betyda att vi bildar åsikter med tunnelseende om våra egna erfarenheter?

Ja.

Tänk på de vanliga råden till studenter att ta ett mellanår eller studera utomlands. Vi uppmuntrar unga vuxna att uppleva världen, få kunskap och prova nya saker. I grund och botten vill vi att de ska samla in information som de kan använda för att bilda sig bättre subjektiva åsikter i framtiden. Förhoppningsvis kommer de tillbaka från sin tid utomlands klokare och mer informerade än de var tidigare.

Vi lägger mycket värde på att prova nya saker, se världen och träffa nya människor. Om vi ​​inte har tillräckligt med livserfarenhet kanske vi inte har tillräckligt med information för att göra giltiga och välgrundade åsikter.  

Så, oavsett om jag har övertygat dig om att konst ÄR subjektiv eller inte, hoppas jag att jag har övertygat dig om att det borde vara.

Många av oss längtar efter objektivitet. Vi vill ha en tydlig och definierad ruta att lägga saker i så att livet blir mer vettigt. När beslut fattas för oss behöver vi inte jobba lika hårt för att bilda oss egna åsikter. Som sagt, mycket av det roliga med konst handlar om att utveckla våra egna subjektiva åsikter om varför vi älskar olika konstnärer och typer av konst. Utan subjektivitet skulle konsten förlora mycket av det som gör den så fantastisk i första hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg