artist 373874 1280

5 Typer av Konturteckningar och hur de Förbättrar din Konst

Från det att vi är barn tar vi kritor och börjar klottra former. Föga anade vi att vi alla var spirande konturartister. Konturteckning är en av de vanligaste typerna av teckning och utgör mycket av den konst som vi skapar och njuter av.

En konturritning är en kontur av en form utan någon skuggning, struktur eller ton. Konturritningar har väldigt små detaljer och består bara av linjer. Ansett som en av de mest grundläggande typerna av teckning, är konturteckning vad många av oss lär sig först som konstnärer.

Alla gör vi konturritningar hela tiden, men det är lätt att glömma innebörden bakom dem och varför de är viktiga. Faktum är att konturteckning har många fördelar förutom att det är en lätt konstform att plocka upp. Låt oss dyka in i vad konturritningar är, hur du kan få ut det mesta av dem och varför de kommer att förbättra din konst.

1) Ren konturritning

Ren konturritning är den enklaste formen av konturritning och består bara av de mest grundläggande konturerna av formerna du ritar. Till exempel, om du ritar ett äpple, skulle du rita den runda formen och en stjälk. Du skulle inte rita märken, maskhål eller skador. Du skulle inte heller rita högdagrar och färgvariationer. Bara linjer.

Hur kan ren konturteckning förbättra din konst?

Även om ren konturritning är enkel, är fördelarna med det inte det. Kom ihåg att ren konturteckning är hur de flesta av oss lär sig konst i första hand. Från det ögonblick som vi plockar upp en krita försöker vi förstå hur vi sätter vår värld på papper. Vi försöker reproducera former, kämpar med att göra raka linjer och jobbar hårt för att skapa cirklar som inte ser ut som ägg.

Övertid börjar vi lära oss hur vi håller händerna stadiga när vi ritar. Vi börjar också lära oss hur former går ihop för att göra föremål. Vi använder en kombination av cirklar och fyrkanter för att göra pinnfigurer; vi ritar byggnader och människor som inte står i proportion till varandra; vi ritar allt i 2D utan dimension. När vi lär oss gör vi många misstag. Hela tiden använder vi fortfarande samma teknik med ren konturritning.

Som konstnärer går många av oss vidare från rena konturer och vill börja lägga till skuggning, och texturerna som får vår konst att se realistisk ut. En del av oss lämnar till och med pennorna bakom oss och börjar utforska färger eller akvareller. Vi glömmer att hela vår konstresa började med grunderna, med ren konturteckning.

Att spendera lite tid med ren konturritning kommer att ta dig tillbaka till grunderna i din konst och tvinga dig att se saker i deras enklaste former. Du kommer att återupptäcka den grundläggande anatomin hos föremålen omkring dig och hur de alla helt enkelt är gjorda av en kombination av linjer. Utan att fokusera på alla detaljer i det du försöker rita kommer rena konturer att låta dig träna grunderna och faktiskt se objekt annorlunda, för de enkla former som de är.

Att gå tillbaka till grunderna kan låta tråkigt, men det är så viktigt. Det är otroligt hur vår förmåga att rita enkla former kan försämras när vi är så fokuserade på skuggning och detaljer. Ren konturritning hjälper dig att träna de grundläggande färdigheter som du kanske inte har tränat på på länge.

2) Blind konturteckning

Blind konturteckning är just det, en konturteckning som du gör när du är ”blind” eller utan att titta på papperet. Med denna teknik kommer du att spendera 100 % av din tid på att titta på föremålet du ritar och 0 % av din tid på att titta på ditt papper. Detta innebär att du inte tittar ner på ditt papper även när du behöver ta upp pennan för att flytta den. Du kompletterar hela din bild utan att titta, från början till slut.

Hur kan blind konturteckning förbättra din konst?

Om du har blivit förbryllad över fördelen med konturritning i allmänhet kommer du att bli särskilt förvirrad av syftet med blind konturritning. Hur skulle det hjälpa mina konstkunskaper att rita något utan att ens titta? Ja, en blind konturritning innebär att du ritar blind och ritar ett föremål utan att någonsin titta på ditt papper eller penna. För att förstå, låt oss prata om hur vi normalt ritar.

Låt oss säga att du försöker rita en bild av ett äpple som står framför dig. Dina ögon flyger från pappret till äpplet från äpplet till pappret från äpplet till pappret om och om igen när du försöker få formerna rätt. Hela denna tid försöker dina ögon att förstå formen på äpplet framför dig samt formen du gör på ditt papper och försöker se till att de två matchar. Det här är mycket jobb.

När du ritar blind kontur får dina ögon att fokusera på föremålet, medan dina händer får fokusera på pennans rörelser. Detta ger dig en mycket mer naturlig och instinktiv känsla av formen du försöker rita. Du ritar bokstavligen vad du ser.

Blind konturteckning tvingar dig att släppa alla förutfattade meningar du har om hur former ”bör” formas och tvingar dig att rita en form som den faktiskt är och hur du faktiskt ser det. Till exempel kan du tro att ett äpple är en cirkel. Men när du ritar det blint, inser du att det är mycket mer av en upp och nervänd squashliknande form. Detta förändrar i grunden hur du ”ser” formen på ett äpple röra sig framåt.

Forskning stödjer fördelarna med blind konturritning, och konstaterar att konstnärer visade stora förbättringar i att rita ett objekt att de också hade ritat blint. Så om du har fastnat för att försöka rita ett visst föremål, försök att rita det blint och du kanske upptäcker vad som gick fel.

3) Modifierad konturritning

Modifierad konturritning liknar blind konturritning, men det låter dig titta på ditt papper då och då. Även om du vill spendera större delen av din tid med att titta på objektet du ritar, om du någon gång behöver flytta pennan till en ny plats, kan du ta en blick på ditt papper för att se till att målet är rätt.

Hur kan Konturritning Förbättra din konst?

Många hör om modifierad konturritning och hoppar på det. Ja, jag vill titta på mitt papper när jag ritar samtidigt som jag får fördelarna med konturritning! Det är faktiskt mycket svårare än det låter. När du väl ger dig själv lite tillåtelse att titta på ditt papper är det svårt att sluta. I början kommer du att märka att du tittar på ditt papper mycket oftare än du borde vara.

Modifierad konturritning kan vara ett bra sätt att få omedelbar feedback. För det mesta tittar du inte på ditt papper och du använder dina observationsförmåga och intuition för att rita formen. Men när du tittar ner kan du se var du gick fel mitt i processen. Med blind kontur kanske du inte ser något problem förrän du är helt klar med din ritning och tittar på ditt papper. Då kan det vara för sent. Modifierad konturritning ger dig en chans att åtgärda ett problem när du går.

Fördelarna med modifierad konturritning uppstår bara om du är bra på att inte titta på ditt papper också mycket. Annars kan du lika gärna göra en vanlig konturritning.

För att hjälpa dig med det här problemet, ställ in några regler för dig själv. Kanske kan du bara titta på ditt papper en gång i minuten. Kanske kan du bara titta på ditt papper för att placera din penna, men aldrig medan din penna rör sig. Kanske låter du dig bara titta på ditt papper 3 gånger under hela tiden du ritar. Sätt upp några gränser för dig själv för att göra det lättare att kontrollera frestelsen att titta på ditt papper.

4) Kontinuerlig konturritning

En kontinuerlig konturritning är gjord av en rad utan att någonsin lyfta pennan från pappret. Du har säkert sett barn experimentera med den här tekniken utan att ens veta att det gynnar deras konst. Det är kul! En kontinuerlig konturteckning är som ett konstnärligt pussel som kan göra konst som ser intressant ut.

Vissa konstnärer kombinerar denna teknik med blindtekniken och ritar sin bild i en kontinuerlig linje utan att någonsin titta på papperet. Blindritning är aldrig lätt, men att använda en sammanhängande linje kan göra det lättare att veta var du är på pappret och var ditt nästa märke ska vara. En av de största utmaningarna med blindritning är att plocka upp din penna och inte veta var du ska lägga ner den igen. Att använda en rad kan underlätta det här problemet, men det kommer inte att göra det lätt på något sätt.

Hur kan kontinuerlig konturteckning förbättra din konst?

När du gör en kontinuerlig linjeteckning ger du din konstnärliga hjärna ett träningspass som den inte är van vid. Det är som att gå till gymmet och köra knäböj efter ett års löpning på banan. Det kommer att kännas konstigt och du kommer att få ont, men du kommer att börja bygga nya färdigheter. En av de avgörande färdigheterna du kommer att bygga med kontinuerlig konturritning är framåtanda. Vart flyttar jag härnäst så att jag kan vara i en bra position för nästa rad och nästa och nästa? Är det rätt tidpunkt att slutföra den här raden, eller ska jag gå någon annanstans och återkomma till den?

Det finns så mycket värde i att kunna förstå hela planen för hur din ritning ska gå ihop. Kontinuerlig linjeteckning kommer att tvinga dig att tänka på hur varje linje går ihop och fungerar tillsammans. Att titta på helheten från första början kan säkerställa att du inte glömmer några nyckelelement och att du har tagit hänsyn till allt.

Denna kontinuerliga teknik kommer också att tvinga dig att vara riktigt försiktig med att göra misstag. Misstag är stora och varje artist borde lära sig att älska dem. Misstag är hur vi lär oss. Men det finns tillfällen då misstag är slarviga och vi inte tar oss tid att lära av dem. Vi är så fokuserade på att få nästa rad rätt att vi inte inser att det att ta tid att analysera misstagen kan ge oss de svar vi letar efter.

När du gör ett misstag med kontinuerlig konst har du i princip skapat ett pussel som du måste lösa. Istället för att ta upp pennan, ta tag i ditt sudd och inte ens tänka två gånger innan du försöker igen, måste du tänka igenom hur du gjorde fel och hur du ska fixa det. Hur ska du flytta din penna från där den är nu till där den behöver gå? Ibland är det inte en lätt fråga att besvara.

Du kanske undrar vilken nytta det är med problemlösning inom ramen för kontinuerlig konturritning är användbar att vara med. Hur ofta kommer du verkligen att rita med bara en linje? Förmodligen inte ofta, men det gör det innebär inte att problemlösningen inte är till hjälp. Att tänka dig ur ett problem kommer att hjälpa din hjärna att tänka på din konst på ett nytt och annorlunda sätt. Det kommer att ta dig ur dina vanliga mönster och rutiner, vilket alltid är en stor sak.

5) Cross Contour ritning

Av alla konturritningsformer är tvärkonturritning en av mina favoriter att titta på. Det är inte bara en fantastisk övning, den kan också vara fantastisk som färdig konst. Tvärkonturritning använder linjer för att representera kurvorna, fallen, värdena, stötarna och svängarna för objekten du ritar. Det finns inga andra linjer i en tvärkontur, inte jämn och yttre kontur. Det betyder att varje vinkel måste vara korrekt så att objektet ser ut som det ska se ut när du är klar. I grund och botten använder du bara inre linjer för att skildra värdet, tonen och formen på ett objekt. Ganska snyggt, eller hur?

Hur kan korskonturritning förbättra din konst?

Tvärkonturritning är ett bra test för att observera former på ett mycket exakt sätt. Jag vet att äpplet är runt, men hur runt är det? Jag vet att muggen dyker i mitten, men hur mycket sjunker den? Om du tolkar dessa vinklar fel kan du sluta med ett avlångt äpple eller en väldigt ytlig mugg.

All konturteckning är ett träningspass för dina observationsförmåga. Det jag gillar med cross contour är att det specifikt är ett träningspass för komplexiteten i hur föremål formas. Konturritning lär dig att en form är mer än bara en kontur. Istället finns det mycket djup inom den som är gjord av vändningar. Medan du bara använder linjer kommer detta att lära dig mycket om skuggning, värde och ton.

Tips för att göra dina konturritningar

–Välj enkla objekt. Extremt detaljerade objekt är inte det bästa för konturritningar med tanke på att du ofta ritar grundläggande konturer. Att försöka ta itu med för många detaljer i en konturritning kan vara riktigt frustrerande och motverka syftet med en grundläggande konturritning till att börja med. Speciellt när du först experimenterar med konturritning, välj enkla objekt som har tydliga och rena konturer.

–Rita snabbt. För många konstnärer är konturteckningar bra övningar, men de är inte menade att vara färdiga konstverk. Naturligtvis finns det några vackra konturritningar.

För det mesta är konturritningar bra övningar. Att rita snabbt hjälper dig att tänka på dina fötter, lita på dina instinkter och sluta analysera dina rörelser innan du sätter penna på papper.

Det här är fantastiska färdigheter att ha som artist och viktiga för att undvika perfektionism. Om konturritning ändå är övning, kan du lika gärna öva på dessa andra färdigheter samtidigt.

– Glöm perfektion. Fastna inte i att göra en perfekt konturritning. Speciellt med blindmetoden, hur skulle du någonsin göra det rent och perfekt? Enligt min åsikt är konst aldrig tänkt att vara ”perfekt”, men det är särskilt sant med konturritningar. Släpp dina förväntningar på hur din teckning ska se ut och njut helt enkelt av ritprocessen.

– Utveckla en rutin. Konturritning är kul, men det kanske inte är ditt förstahandsval när du sätter dig ner med penna och papper. Du kan behöva tvinga dig själv att öva på dina konturritningar. Kanske säger du till dig själv att du ska göra en konturritning varje lördag så fort du sätter dig ner. Kanske säger du till dig själv att du ska göra 3 konturritningar i månaden. Oavsett vilken metod som fungerar för dig, var avsiktlig med att utveckla en rutin för dina konturritningar så att du alltid får konsekvent övning med dem.

–Koppla din konturritning med ett större projekt. Vi har pratat mycket om hur konturteckning är bra övning och kan förfina dina konstfärdigheter överlag. Som sagt, konturritning kan ha mer betydelse och nytta för dig om du kopplar den till något du arbetar med.

Låt oss säga att du arbetar på ett porträtt till din väns födelsedag. För din konturövning arbetar du med olika typer av ansikten och olika typer av ansiktskroppsdelar. Kanske du konturerar några ögon, näsor, munnar och öron. Detta kan hjälpa dig att förfina dina färdigheter som porträttkonstnär och ”se” ansikten annorlunda. När du sedan sätter dig ner för att arbeta med din väns födelsedagsporträtt förstår du mer av att rita ansikten än vad du gjorde tidigare.

Att sammanfatta fördelarna med konturritning

Oavsett vilken typ av konturritning du väljer kommer du att hjälpa dina konstfärdigheter. Konturritning kommer att förbättra dina observationsförmåga och hjälpa dig att se föremålen omkring dig på ett nytt sätt. Genom att enbart fokusera på observation, kommer du att kunna lägga undan alla dina förutfattade meningar om dina konsttekniker och verkligen rita det du ser. Detta kan vara befriande och ett bra sätt att skaka om dina ritvanor.

Släng in några snabba konturritningar med några veckors mellanrum och se vad som händer! Du kanske blir förvånad över att upptäcka att du börjar se föremål på ett annat sätt och att din förmåga att förstå former förbättras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg