sketch 926667 1280

Är Ritningar Primära Källor?

Många av oss tittar inte i våra skissböcker och tänker att våra ritningar är primära källor. Vi är vana vid att se primära källor som är gamla, historiska och hör hemma i bibliotek. När vi tänker på primära källor är vi inte vana vid att tänka på dem i våra egna hem, än mindre att vara skaparna av dem! Kan det vara så att varje teckning du skapar är en primär källa?

Teckningar är primära källor när de skildrar konstnärens förstahandsupplevelse av en händelse ur deras eget perspektiv. Om ritningen representerar ett andrahandsperspektiv är det en sekundärkälla istället för en primärkälla.

Innan du dyker in i skillnaderna mellan primärkällor och andra typer av källor, låt oss prata om varför ritningar anses vara legitima källor, av något slag, till att börja med!

Om du är som jag , du trodde aldrig att den stökiga teckningen du gjorde av din bakgård någonsin kunde betraktas som en primär källa, sekundär källa eller någon typ av källa alls. Ska inte källor vara historiska och betydelsefulla?

Ja, jag har haft samma tankar.

Låt oss prata om varför ALL konst. Ja, även din konst och även min konst, är historisk och värd att vara källor. Verkligen!

All konst är historisk

Oavsett om du gör en slumpmässig skiss i ditt kök, eller skapar ett storslaget mästerverk med utsikt över en stor landsbygd, markerar du ett ögonblick i tiden. All konst är historisk på något sätt, även om vi sällan inser det.

Om du inte tror mig, gräv upp några av dina gamla konstverk. Hitta några fingertavlor du gjort på dagis om du måste! Märkte du att du hanterar dem mer känsligt än din nuvarande skissbok? Har du märkt hur gamla minnen och tankar från det förflutna kom tillbaka?

Det är historia för dig!

Du behöver inte att ditt verk visas på ett museum för att det ska betraktas som historiskt. Varje dag bidrar vi till historien. Varje dag skapar vi artefakter som kommer att föras i arv genom generationerna och som en dag kommer att ses tillbaka på som ett sätt att förstå den tid vi levde i.

Så länge när du skyddar dina teckningar kan din konst vara en del av den historien.

Så, bli av med tanken att dina teckningar inte är historiska. All konst är historisk! Som konstnär, var stolt över ditt bidrag.

Som sagt, inte allt som är historiskt anses vara en primär källa. Så även om vi betraktar dina teckningar som historiska, är de primära källor? Låt oss ta reda på det.

Är ritningar primära, sekundära eller tertiära källor?

Teckningar är primära källor om de visar konstnärens förstahandsupplevelse. Teckningar är sekundära källor om de visar konstnärens andrahandsupplevelse. Ritningar är tertiära källor om de är en sammanfattning av en primär eller sekundär källa, som med ett uppslagsverk.

Viktig anmärkning: definitionerna av primära, sekundära och tertiära källor är desamma oavsett media. Forskningsartiklar, kärleksbrev, tidningar, målningar, teckningar, etc. Oavsett vad vi syftar på, gäller fortfarande definitionerna för primära, sekundära och tertiära källor.

Så, vet att definitionerna vi ska prata om inte är isolerade till ritningar. De kan appliceras på vad som helst för att beskriva primära, sekundära eller tertiära källor. För att göra saker och ting enkla kommer vi att prata om dem i relation till ritningar.

Teckningar som primära källor

Teckningar är primära källor när de visar konstnärens förstahandsupplevelse av en händelse som de antingen var en del av eller bevittnade med egna ögon. Det betyder att de är aktuella händelser vid den tidpunkt då konstnären avbildade dem och inte är teckningar av händelser från det förflutna.

Tänk om att sitta på en bänk med din skissbok. När du sitter där börjar du rita det du ser. En man med en iPhone; en kvinna som går med en liten hund i en tröja; ett barn som gungar på en gunga. Du dokumenterar en dag i ditt liv när den sker i realtid.

Om din teckning skulle bevaras och studeras 100 år senare, skulle folk kunna använda den för att lära dig hur livet såg ut i din tid. iPhones? Kanske kommer det att vara fornlämningar i framtiden! Gungor? Kanske kommer det en ny trend på lekplatserna och gungor kommer att vara ett minne blott. Vem vet!

Vad vi vet är att din teckning fungerar som en viktig primär källa som kastar ljus över världen och tiden i vilken du levde. Det skapades vid ”tidpunkten under studie”, vilket betyder att det är en representation av livet vid den tid du levde (källa). Du, som konstnär, tillhandahöll visuella källor till världen omkring dig när du såg det från första hand (källa). Ganska snyggt, eller hur?

När du ritar något som du ser första hand skapar du en primär källa. Vad sägs om imaginära teckningar? Så länge din imaginära teckning inte återskapar någon annans arbete eller går tillbaka till en annan tid och plats, är den fortfarande en primär källa.

Teckningar som sekundära källor

Teckningar är sekundära källor när de visar en konstnärs tolkning av en tidigare händelse eller en händelse som de inte själva bevittnat. Det betyder att det är händelser som artisten har hört talas om på något sätt och får en andrahandsupplevelse av.

Konst eftersom sekundära källor kan vara svåra att förstå eftersom de inte är supervanliga. Oftare än inte blir konsten primära källor. Som sagt, det finns definitivt tillfällen då dina teckningar kan kategoriseras som sekundära källor.

Tänk på att sitta på en bänk med ett magasin. I tidningen bläddrar du förbi en bild på Mona Lisa. Du tar en ordentlig titt på det och bestämmer dig för att du vill återskapa det. Din färdiga ritning av Mona Lisa skulle vara en sekundär källa istället för en primär.

När du återskapade Mona Lisa hände två saker:

1) du hade en andrahandsvy av ämnet. Leonardo da Vinci var den som bevittnade modellen framför sig och skapade porträttet. Du får en andrahandsvy genom att titta på da Vincis målning istället för modellen själv.

2) du skapar en teckning som representerar det förflutna.

Många av de sekundära källorna som relaterar till konst är inte själva konsten, utan skriftliga verk om konsten. Kritik, kommentarer, artiklar, recensioner etc. När någon pratar eller skriver om konst, anses det också vara en sekundär källa (källa).

Teckningar som tertiära källor

Ritningar kan inte vara tertiära källor i sig, men de kan inkluderas i tertiära källor. Tertiära källor är sammanfattningar eller sammanställningar av primära och sekundära källor såsom uppslagsverk eller ordböcker, så ritningar kan vara de primära eller sekundära källorna som ingår i dessa verk.

Tertiära källor är saker som uppslagsverk, ordböcker, resursböcker, almanackor, manualer, etc. De är vanligtvis inte bidragna till en författare eftersom de är en sammanställning av verk från många olika personer (källa).

Det är därför någon kan använda en av dina ritningar inom en tertiär källa, men din ritning i sig skulle vara antingen en primär eller sekundär källa. Till exempel kan någon använda ritningen du gjorde på bänken i ett uppslagsverk om iPhones.

Artstor.org är ett exempel på en tertiär källa som sammanställer konst till en databas.

Oavsett om dina teckningar är primära eller sekundära källor, vet att du är en del av historien. Konst är en extremt värdefull tillgång för att förstå det förflutna, så tänk efter två gånger innan du slänger ut någon av dina gamla skissböcker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg