painting 911804 1280

5 Viktiga Tips för att Skydda din konst från Solljus

Du har skapat eller köpt några vackra konstverk och nu undrar du var du ska placera dem. Du har den perfekta platsen på väggen, men lägger märke till att det alltid är i direkt sol. Är det ok att sätta sin konst i solljus? Hur kan du skydda dem?

För att skydda din konst från solljus, placera din konst på en plats som är fri från direkt solljus i ramar som använder konserverings- eller museumsglas, eftersom denna typ av glas kan blockera upp till 99 % av UV-strålar. Du kan också fodra ditt fönster med en UV-film för ett extra lager av skydd.

Det är svårt att blockera 100 % av påverkan av UV-strålar om du bestämmer dig för att sätta din konst i solljus. Som sagt, du kan gå långt i att begränsa skadorna som solljus orsakar med några enkla tips. Låt oss dyka in i varför solen kan ha en så dålig inverkan på målningar och de lösningar du kan använda för att begränsa det.

Varför bleknar konst i solljus?

När konst utsätts för solljus, utsätts den också för UV-strålar. Dessa UV-strålar interagerar med färgmolekylerna inom tekniken och orsakar fotolys, vilket är när en förening bryts ned av ljus eller annan strålning.

I grund och botten bryts färgmolekylerna ner av UV-strålarna varje gång de är i solljus. Över tid kommer fler och fler färgmolekyler att brytas ner tills din konst är en tråkig version av vad den en gång var.

Solljus kan också orsaka fotooxidation, vilket är anledningen till att foton och konst kan bli gula och känsliga övertid.

Det här är en långsam process som verkligen kan smyga sig på dig. Många har haft den där hemska upplevelsen att sätta upp en ljus och levande tavla dag ett och sedan inse hur den tappade gnistan bara en kort tid senare. Om du också har haft den upplevelsen, här är några tips som kan hjälpa till att hålla din tavla lika vacker som dagen du köpte den.

För målningar, använd lack

Lack är ett skikt av film som skyddar din målning. Det är som att lägga plastfolie över din överblivna pizza. Lack kommer att skydda dina tavlor från damm, smuts, repor, fukt och till och med UV-strålar. Detta gör lack till ett utmärkt val om du vill skydda din konst från solskador.

När du köper ditt lack, leta efter typer som tydligt adresserar UV-strålar. Dessa kommer att vara bättre lämpade för att skydda dina målningar på lång sikt. Som sagt, lack kan inte blockera 100% av UV-strålar och det är troligt att din målning fortfarande kommer att blekna lite övertid om den är i direkt solljus. Ett bra lager lack kan dock försena processen och förlänga livslängden på din målning.

En annan fördel med lack är att det kommer att lägga till ett lager av glans till din målning. Även om det bleknar lite övertid, kommer lacket att förstärka färgen till att börja med och ge dig ett försprång med en extra ljus och levande målning.

Tips för att applicera ditt lack

Börja med ett isoleringsskikt. Ett isolerande lager går in mellan din målning och din lack och fungerar som ett extra lager av skydd. Lak är avtagbara och behöver ibland göras om. Ett isolerande lager ser till att du inte skadar din målning när du tar bort ditt lager av lack. Utan ett isolerande lager kommer du sannolikt att ta bort din färg tillsammans med din lack.Använd en pensellack om din målning är platt och inte ha några skrymslen och vrår. Att använda en pensel på ett texturerat arbete kan göra att lacket klumpar ihop sig och blir ojämnt. För ett texturerat arbete är det bäst att använda en spraylack för att se till att du får en jämn beläggning (källa).Se till att din arbetsyta är mycket ren. Även om detta verkar uppenbart bör du ge det extra uppmärksamhet. Du vill inte låsa in smuts eller damm i ditt lack. Se till att din arbetsyta, penslar och andra verktyg är så rena som möjligt. Detta är också ett bra tillfälle att sparka ut hundarna och katterna ur rummet. Jag har av misstag låst in lite husdjurshår efter att ha låtit min lurviga vän titta på min målningsprocess.Om du inte förvarar din konst i din källare är det omöjligt att förhindra 100 % av solskador på din konst. Men det är okej. Konst ska avnjutas och placeras på en plats som gör dig glad. Genom att följa dessa tips kommer du att ligga före spelet när det gäller att bevara livet för din konst och få den att hålla så länge som möjligt..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg

  • Färga Vardagen: Utforska Kreativitet med Hemstädning och Familjetid

  • Vad gör en arkitekt?

  • Hur man Håller en Konsekvent Konststil: 5 Praktiska Tips

  • 6 Enkla Sätt att bli Bättre på att Rita

  • Hur du Skyddar dina Blyertsteckningar från Kladd

  • Går Akvarellfärg ut? Blir Akvarellfärg Gammal?