art 1851483 1280

Går Akvarellfärg ut? Blir Akvarellfärg Gammal?

Du går till ditt konstskåp med planer för en avkopplande eftermiddag med målning. Du tar tag i dina penslar och papper, men tvekar när du sträcker dig efter akvarellfärgerna. Hur gamla är dessa förresten? Borde du vara orolig för att dina akvarellfärger är utgångna?

Akvarell går inte ut men det kan förlora kvalitet övertid, särskilt om det förvaras dåligt. Övertid kommer pigmentet i akvarellfärgen att separeras från sitt bindemedel till en punkt där det inte kan återfuktas igen. Akvarell i en palett kan hålla längre om den sköts på rätt sätt.

Om du har spenderat pengarna på en fin uppsättning akvarellfärger vill du inte slänga dem i papperskorgen bara för att de är gamla. Låt oss prata om hur man återupplivar gamla akvareller och varför de blir dåliga i första hand. Med lite TLC kan dina gamla akvareller få ett nytt nytt liv.

Hur man återfuktar akvarellfärger

Du tar en akvarelltub och det är hårt som en sten. Det verkar förlorat. Du kan inte ens pressa ut färgen ur tuben. Men om vi blir kreativa och lite röriga kan vi få det att fungera.

Ta tag i en kniv och skär försiktigt upp din akvarellrör. Du vill skära av huvudet och sedan skära ner längden på det så att du kan dra tillbaka sidorna och komma direkt åt färgen med din pensel. Därifrån kan du antingen måla direkt från tuben eller överföra bitar av din färg till din palett. Börja tillsätta vatten tills du får din akvarellfärg till den konsistens du letar efter.

Ett annat alternativ är att lägga till glycerin och/eller gummi arabicum till din akvarellfärg när du har klippt upp det. Gummi arabicum är det bindemedel som ofta används i akvareller för att hålla ihop pigmenten.

Glycerin anses vara ett mjukgörare, vilket hjälper till att mjuka upp gummit arabicum. Vi kommer att prata om hur dessa fungerar lite senare. Om du lägger till gummi arabicum och/eller glycerin till dina färger, vill du också lägga till vatten.

Oavsett om du bestämmer dig för att tillsätta vatten eller något av bindemedlen, se till att tillsätta dem långsamt och bedöm allt eftersom. Du vill inte översvämma din akvarellfärg. Om du gör detta riskerar du att överdriva det och göra det värre än vad det ursprungligen var.

Om du inte vill måla med en klick gummi arabicum vill du vara försiktig med hur mycket du lägger till. Kom ihåg att när du väl har lagt till en ingrediens kan du inte ta ut den. Dessutom kan du inte lägga till något pigment, så om du förstör balansen mellan ingredienserna är du försjunken.

Om du långsamt har tillsatt vatten eller gummi och din akvarellfärg inte blir mycket bättre, kan den vara förlorad. När din färg är för vattnig att använda och fortfarande är separerad kanske du vill ge upp.

Kom ihåg att vi inte återfuktar dina akvarellfärger bara för att för att återfukta dem. Om dina återfuktande försök förvandlar dina akvareller till något du helst inte vill använda, använd dem då inte. Duh, jag vet, men det är lätt att gå vilse i det roliga med att återfukta utan att komma ihåg det övergripande syftet.

När är det inte värt att spara dina akvareller?

Ibland behöver du bara slänga dina akvareller och köpa ett nytt set. Även om det är slöseri med pengar, suger det att kämpa sig igenom en målning med akvareller som jobbar emot dig. Det förstör bara det roliga med konsten.

Om du har billigare akvarellfärgstuber blir det svårare att få dem att leva igen. Om de var billiga ändå, kommer du förmodligen att vara bättre av att bara köpa ett nytt set. Om du har en dyrare uppsättning kan de vara mer mottagliga för rehydrering. Om du är tveksam till att slänga en dyr uppsättning rör, försök att omarbeta dem innan du hänvisar dem till papperskorgen.

Du vill också slänga din akvarellfärg om återfuktningen inte fungerar. Har du mer vatten eller bindemedel än färg har du ett problem. Se till att ha en testbit med akvarellpapper med dig så att du kan se hur din akvarellreparationsprocess går.

Om du fortsätter att måla på ditt testark och rynkar pannan åt resultatet, kommer du inte att vilja använda det för ditt färdiga konstverk. Dags att slänga den.

Det är egentligen vetenskapen om hur akvareller tillverkas som avgör om de kan återupplivas eller inte. Nu när vi har pratat om rehydrering, låt oss prata om hur akvareller görs och varför rehydrering fungerar i första hand.

Vad är akvarellfärg gjord av?

Akvarellfärger är huvudsakligen gjorda av pigment och en bindning medel, som vanligtvis är gummi arabicum. Pigment är det som utgör färgen på varje rör. Problemet är att pigment är pulver i sin naturliga form, så de behöver något som kan få dem att fungera som flytande färg. Det är där bindemedlet och andra ingredienser kommer in.

Gummi arabicum är ett bindemedel som gör precis det – det binder ihop saker. Pigment är ett pulver, vilket betyder att det skulle flyga överallt om det kunde. Gummi arabicum hjälper pigmentet i akvarellfärger att hålla ihop.

Majoriteten av en akvarellfärgstube är gjord av pigment och gummi arabicum, men den har också några andra ingredienser som gör att den går ihop. För att hålla gummit arabicum mjukt och smidigt behöver det en mjukgörare, som vanligtvis är glycerin. Akvarellfärg har också lite vatten i sig, vilket är vettigt när man tänker efter (källa).

Löpande underhåll av dina akvareller

Som med allt annat kommer dina akvareller att bli bättre med tiden om du tar hand om dem. Problemet är att många av oss inte tänker på att ta hand om våra akvarellfärger.
Om du använder dem regelbundet kommer du naturligtvis att ta hand om dem och använda dem.
I slutet av dagen vill du överväga om dina akvarellfärgsrör spelar tillräckligt stor roll för dig att du vill underhålla dem regelbundet.

Svaret är förmodligen nej om du inte har en riktigt dyr uppsättning akvareller.

Som sagt, det är viktigt att prata om underhåll eftersom underhåll är hur du ska se till att du har akvareller som håller sig färska över tiden.

Om du har akvarellfärgsrör, krama runt dem då och då. Detta kan vara ett bra projekt för alla uttråkade barn du har i huset. Få färgen i rörelse för att uppmuntra alla ingredienser att blandas.

I slutet av dagen, om du drar ut dina akvarellrör bara för att upptäcka att de är stenhårda, kanske du vill släppa dem och köpa en ny uppsättning. Om inte återfuktning av dem låter som ett roligt projekt, eller om du har en dyr uppsättning vattenfärger som du inte vill slänga, kommer du nästan alltid att få ett bättre resultat med en ny uppsättning färger.

Låt detta vara bra inspiration att använda dina färger oftare för att göra vackra konstverk. Gör det till ditt uppdrag att använda upp dina akvarellfärgsrör innan de torkar och du kommer att hitta dig själv med en komplett portfölj av akvarellmålningar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg

  • Färga Vardagen: Utforska Kreativitet med Hemstädning och Familjetid

  • Vad gör en arkitekt?

  • 5 Viktiga Tips för att Skydda din konst från Solljus

  • Hur man Håller en Konsekvent Konststil: 5 Praktiska Tips

  • 6 Enkla Sätt att bli Bättre på att Rita

  • Hur du Skyddar dina Blyertsteckningar från Kladd