painter 1937575 1280

Är Akrylfärg Vattentät?

Du kanske jobbar på ett konstprojekt utomhus och vill vara säker på att din akrylmålning inte sköljs bort i regnet. Kanske håller du på med en målning av ditt badrum och vill inte att fukten ska förvandla ditt nya konstverk till en droppande röra. Eller, kanske du bara vill ha sinnesro att när ditt barn oundvikligen stänker sitt vatten över hela vardagsrummet så har du gjort ett bra val när du väljer akrylfärg som kommer att överleva kaoset. Så, är akrylfärg verkligen vattentät?

När den är torr är akrylfärgen inte helt vattentät. Det är vattentåligt och tål vatten ganska bra, men det kan försämras över tid. För att bevara dina akrylfärger är det bäst att lacka dem så att de står emot tiden.

Akrylfärg är ganska robust när det gäller konstfärg. Om du inte vill göra dina tavlor med väderbeständig husfärg, är akrylfärg ett bra val för projekt som kan få lite slitage. Som sagt, det är inte oförstörbart och det finns saker du bör veta om du vill att dina akrylkonstverk ska vara som bäst. Låt oss först prata om hur akrylfärg görs och varför det kan försämras övertid. Sedan ska vi prata om lacker du kan använda för att skydda dina akrylmålningar.

Vad är akrylfärg gjord av?

Akrylfärg är gjord av pigment, akrylharts och vatten.

Pigment – det är detta som skapar färgen i akrylfärg. Problemet är att pigment är ett pulver i sin naturliga form, så det behöver lite hjälp för att bli en användbar färg.

Akrylharts – detta är ett bindemedel som hjälper till att separera pigmentet och hålla det på plats på ytan på din målning när den torkat. Det ”binder” allt tillsammans.

Vatten – detta hjälper till att hålla bindemedlet och pigmentet flytande. Det är ett ”fordon” för pigmentet och bindemedlet.

När akrylhartset och vattnet blandas samman bildar de en akrylpolymeremulsion. När du är klar med din målning avdunstar vattnet och akrylhartset förvandlas till en sorts plast. Vid denna tidpunkt är din målning klar och färgen är satt (källa).

Akrylfärg är vattenbeständig

Det finns faktiskt debatt om huruvida akrylfärg är vattenbeständig eller om den är helt vattentät. När det gäller mig, jag landar på den vattentäta sidan av saker. Här är varför.

För att börja med saker och ting måste vi förstå skillnaden mellan vattentät och vattentät.

Vattenbeständig – kan motstå penetration av vatten, men inte helt

Vattentät – tål vatten oavsett vad, oavsett hur mycket vatten det är och hur mycket tid det tillbringar i vattnet (källa).

Akrylfärg är en polymer. Polymerer används ofta för att skapa vattentäta beläggningar. Så det är därför akrylfärg sägs vara vattentät och i verkligheten är den otroligt hållbar när den utsätts för vatten. Men personligen har jag ett problem med ordet ”vattentät.”

Föremål som är vattentäta kommer med en klassificering, de indikerar hur vattentät objektet är. Vad är vattentätheten för akrylfärg? Den har ingen. Så, hur ska vi veta hur vattentät akrylfärg faktiskt är?

Ja, ditt akrylverk kommer att vara resistent mot vatten, vilket betyder att det håller ganska bra mot elementen, men det kanske inte är helt skottsäkert mot dem dock. Om du har jobbat riktigt hårt med något, varför ta risken?

Något viktigare än vattentäthet

Okej, så vi har bestämt att vi vill ge dina akrylkonstverk extra skydd mot vatten, men vi vill också skydda dina akrylkonstverk från allt annat.

Om du har målat något som är avsett att gå utomhus, eller målat på ett ovanligt material som metall eller trä, kan det sluta med att det flagnar, flisar eller spricker om du inte skyddar det ordentligt.

Det är verkligen viktigt att tänka på var ditt konstverk ska bo. Om den ska stå i ditt vardagsrum spelar det förmodligen ingen roll om den är vattentät eller inte. Om det ska vara utomhus är vattentätning förmodligen det minsta av dina bekymmer. Visst, vattentätning är bra, men vem bryr sig om det är vattentätt om det fliser, skalar eller bleknar.

Ja, det är bäst att skydda den. Låt oss prata om hur man applicerar lack, vilket är det skyddslager du vill ha för dina akrylmålningar eller konstverk.

Hur man Applicerar lack på en akrylmålning eller ett konstverk

När du gör dig redo att lacka en akrylmålning, se till att den är helt färdig och helt torr. Torkning kan ta upp till en vecka. Ja, du hörde det rätt. För att se till att din tavla är helt torr och klar för lackering, se till att den har torkat i över en vecka.

När du är redo är vi ska börja med en isoleringsrock.

Vad är en isoleringsrock?

En isoleringsrock fungerar som en barriär mellan din målning och lacket. I grund och botten ”isolerar” det dem från varandra. Du kanske undrar varför din målning behöver skydd från lacken i första hand. Jag menar, är inte lacket bra för målningen? Ja, om den används på rätt sätt.

Lack är borttagbart. Faktum är att den bör tas bort och appliceras igen då och då för att ge din akrylmålning nytt liv och glans. Problemet är att samma kemikalie som tar bort lacket också tar bort din akrylfärg från ditt konstverk.

Inte bra.

Även om du inte planerar att ta bort ditt lack i framtiden är det en bra idé att ha ett isoleringsskikt. Om något skulle hända med din målning vill du vara säker på att du har ett extra lager av skydd.

Oroa dig inte, isoleringsbeläggning är inte för dyr. Köp en flaska lack och en flaska isoleringsbeläggning så räcker det ett tag.

Applicera din isoleringsrock och lack

När din akrylmålning är färdig och helt torr, applicera ett lager isoleringsbeläggning. Följ instruktionerna på flaskan för att blanda din isoleringsbeläggning med lämplig mängd vatten. Du vill bara applicera 1 lager, men se till att det täcker hela din målning helt. Det betyder att om du har ett texturerat konstverk med många skrymslen och vrår vill du se till att din isoleringsbeläggning täcker varenda del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg

  • Färga Vardagen: Utforska Kreativitet med Hemstädning och Familjetid

  • Vad gör en arkitekt?

  • 5 Viktiga Tips för att Skydda din konst från Solljus

  • Hur man Håller en Konsekvent Konststil: 5 Praktiska Tips

  • 6 Enkla Sätt att bli Bättre på att Rita

  • Hur du Skyddar dina Blyertsteckningar från Kladd