graphite pencil 2677308 1280

Hur man Vässar Grafitpennor för Konstnärer – Tips & Guide

Vi vet alla att konstvärlden har ett unikt sätt att verka både superenkelt och konstigt komplicerat. Men om du är som oss och tycker om att skissa kanske det är dags att överväga att testa något nytt och intressant? Lär dig till exempel skuggningstekniker med grafitpennor.

Standard konstnärspennor har sina begränsningar, särskilt när du arbetar i med svartvitt. Men grafitpennor är mycket mer mångsidiga, vilket gör dem idealiska för både nybörjare och för alla slags experiment.

Vi vet alla att det kan kännas skrämmande till att börja med ett nytt redskap som grafitpennor, men om du följer vår guide kommer du att skugga som ett proffs på nolltid. Trots allt, med rätt verktyg och lite övning kan vi alla producera bra konst, oavsett vem.

Vässa grafitpennor för Skuggning

Tro det eller ej, men det finns ett ”korrekt sätt” att vässa grafitpennor. Detta innebär att man skär bort träet och lämnar en lång bit grafit intakt. Detta har i slutändan effekten av att ge dig möjligheten att använda den fina spetsen för att rita skarpa linjer och den längre sidan för att bättre kontrollera skuggning i ditt konstverk.

Genom att vässa din penna på detta sätt kan du lägga till djup till ditt konstverk med enkel blandning och smutsning. Till en början kan din skuggning se ljus ut, men med den här tekniken kan du bygga dessa ljusare lager och kontrollera de olika nivåerna av ljus och mörker med lätthet.

Vässningsprocessen

För denna metod, enbart en vanlig vässare kommer inte att göra susen, så du måste veta hur man vässar en penna utan en vässare.

Därmed inte sagt att vässare inte har sin plats, till och med här. Till exempel behöver du fortfarande en punkt för att göra dina pennor mer lämpade för dessa skuggningstekniker, så om du använder en helt ny penna och den är trubbig, måste du börja processen med en vanlig pennvässare för att ge dig själv en punkt att arbeta med.

 • En vanlig pennvässare
 • Utility blad eller liknande kniv
 • Sandpapper med fin kornstorlek

Om det här är första gången du vässar en penna med en kniv, bli inte för frustrerad om det inte går enligt plan. Kol och grafit är båda notoriskt ömtåliga, att slipa dem kräver skicklighet, övning och viktigast av allt, tålamod.

 • Håll verktygskniven i din dominant hand och håll grafitpennan i den andra.
 • Skrapa bort träet genom att försiktigt flytta kniven från den oslipade kanten till spetsen av exponerad grafit (för säkerhets skull, flytta alltid kniven bort från dig själv)
 • Använd slutligen sandpapper längs kanten på grafiten för att säkerställa slät kanter runt om.

Behändiga tips

Detta är båda hjälpsam med denna process och bra att ha i åtanke generellt.

 • För ”träfria” eller grafitpennor och kritor, följ helt enkelt stegen ovan, bortse från alla omnämnanden av trä och se till att inte trycka för mycket.
 • Det här kan skapa en hel röra, speciellt grafit kan ta lite tid att rengöra från ytor, så det är kanske bäst att lägga ner någon form av täckning, något så enkelt som en pappersbit tillåter mycket lättare rengöring.
 • Håll dina rörelser långa, långsamma och målmedvetna, ta bara bort tunna lager åt gången. Detta är inte bara generellt sett säkrare, utan det hjälper till att hålla grafiten intakt.
 • Den idealiska längden på exponerad grafit eller träkol är vanligtvis cirka en halv tum.
 • Kom ihåg att rotera pennan medan du ritar, annars slits den ena sidan ner snabbare än de andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg