pencils 6099511 1280

Är Färgpennor bättre än Kritor när man Ritar?

Färgpennor och kritor är klassiska konstmedier. Vi har alla minnen av dem båda som går tillbaka till våra yngsta konstår. På många sätt verkar de väldigt lika, men ändå har de några riktigt viktiga skillnader. Vilken vinner i debatten mellan färgpennor och kritor? Vilken är bättre?

Kritor är bättre än färgpennor om du letar efter för en vaxartad glans till din konst, medan färgpennor är bättre än kritor för precisionsarbete. Som sagt, det är en komplicerad debatt med tanke på mängden resurser och val som färgpennor erbjuder framför färgpennor.

Du kanske blir förvånad över att det inte finns ett rätt eller fel på frågan om färgpennor eller kritor är bättre. Faktum är att det finns några faktorer som vi måste överväga innan vi kan utse en vinnare.

Hur är kritor och färgpennor byggda

Kritor och färgpennor delar faktiskt mycket av samma ingredienser. Båda är gjorda av en kombination av vax, pigment, bindemedel och förlängare. Förhållandena mellan varje ingrediens skiljer sig dock.

Kritor tenderar att vara mycket mjukare och mer vaxartade, medan färgpennor är fastare och har mindre vax i kärnan.

Kritor och färgpennor är i princip samma sak när man bara tittar på deras ingredienser. Det ena är inte bättre än det andra.

Ja, där är skillnader i kvaliteten på färgpennor och kritor som olika varumärken producerar, men det finns ingen inneboende anledning till varför den ena skulle vara bättre eller sämre än den andra. Vissa företag gör dyrare produkter av hög kvalitet, medan andra gör billigare produkter av låg kvalitet.

Du kanske antar att jag tänker på Crayola när jag syftar på produkter av låg kvalitet. Men du har fel. Crayola gör faktiskt riktigt bra kritor. Faktum är att professionella konstnärer har gjort några otroliga konstverk med Crayola-kritor. Fortsätt läsa för i nästa avsnitt pratar vi om varför Crayola och andra färgkrytmärken får så dålig rap när de verkligen inte borde.

Kritor har ett rykte

De flesta av oss tänker på kritor som ett konstmaterial som går till grundskolan som skräpar ner rummen. Det är bra att kritor ofta är det första verktyget som varje spirande ung artist använder, men det är också ett problem.

Många av oss tänker inte längre än till grundskolans klassrumsväggar.

Detta betyder att vi aldrig försöker att använda dem på allvar. Vi tänker aldrig på dem på ett professionellt sätt. Istället antar vi att de är barn som leker och vi tar våra färgpennor istället. Sedan, år senare, vid en slumpmässig chans att vi kommer på oss själva som barnvakt för ett litet barn eller umgås med en ung familjemedlem, plockar vi upp en krita igen och inser att våra konstkunskaper helt enkelt inte översätter lika bra med dem.

Så vi antar att kritor är avsedda för skolbarn, tar tag i våra färgpennor och gå vidare. Men detta ger inte kritor en rättvis chans. Som vi ska prata om härnäst är de ganska komplexa.

Kritor är svåra att använda

Kritor är faktiskt svårt att använda bra. Och precis som alla andra medier måste vi lära oss hur de fungerar, bekanta oss med deras nyanser och förstå när och var de fungerar bäst i våra konstprojekt.

Kritor är knepiga när det gäller konst. De är mjuka, feta och lämnar många vita utrymmen. Ärligt talat, kritor är inte så vackra när de lämnas åt sina egna enheter utan en konstnärs beröring.

De kräver lite finess…och övning. Färgpennor kräver viss skicklighet att använda bra, men det är lättare att fejka det med färgpennor än det är med kritor. Färgpennor är släta, skarpa och jämna. Trots att de har några konstkunskaper fungerar färgpennor ganska bra, universellt.

Vi tar för givet att vi lägger mycket tid på att lära oss att måla, rita och akvarell. Vi tar konstlektioner; vi ägnar tid åt att lära oss hur man blandar och tvättar; vi ser till att vi undersöker rätt tillbehör att köpa. Tja, vi måste göra samma sak med kritor.

Att lära sig att använda kritor tar lika mycket tid och uppmärksamhet som det tar att lära sig någon annan typ av konstmedium.

Gå ur grundskolans tankesätt och börja tänka på kritor som ett professionellt verktyg att lägga till din konstnärs verktygslåda. Men, som vi ska prata om härnäst, måste du göra mycket självexperiment och lära ut när det gäller kritor.

Om färgpennor eller kritor är bättre beror definitivt på hur mycket erfarenhet och skicklighet du har med dem.

Inte många människor har mycket erfarenhet av kritor och med tanke på att de är knepigt att lära sig, kan de verka som det mindre fördelaktiga valet. Som ny nybörjarkonstnär skulle jag välja färgpennor. Ja, det är viss inlärning involverad, men de kommer att ha en mindre inlärningskurva än kritor.

Det finns fler alternativ för färgpennor än färgpennor

Crayola är ett populärt färgkritmärke, både bland skolbarn och hos professionella artister.

Caran d’Arche har en fantastisk linje av högkvalitativa kritor som de kallar Neocolor II Aquarelle Artists’ Crayons. Dessa är riktigt fina kritor om du vill ha något exklusivt och annorlunda än Crayola.

När vi diskuterar om kritor eller färgpennor är bättre måste vi inse att det inte alltid är en rättvis kamp. Färgpennor har så många fler märken medan kritor bara har två dominerande märken.

Som artist gillar jag att ha valmöjligheter. Det faktum att det finns ett brett utbud av färgpennor att välja mellan tilltalar min kärlek till att shoppa konstförnödenheter. Så om du gillar att ha ett brett utbud av verktyg att välja mellan, vinner färgpennor kampen här.

Där finns färre kurser om kritor än färgpennor

Du har förmodligen aldrig snubblat på en professionell kurs för att rita med kritor. Det finns massor av videor och blogginlägg om hur man gör projekt med kritor med barn, men inte om att använda kritor som en legitim konstnär.

Färgpennor vs. kritor slutsats

I slutet av dagen är färgpennor och kritor olika. Ja, de delar likheter i sina ingredienser och färger, men de är fundamentalt olika konstmedier.

Det är som att jämföra en citron och en lime. Den ena är bättre än den andra beroende på sammanhanget. En lime är bättre för limepaj, men en citron blir vinnaren när du gör lemonad. Kritor och färgpennor är på samma sätt. Letar du efter en vaxartad glans? Välj kritor. Behöver du ett exakt verktyg för att fylla i små skrymslen och vrår? Välj färgpennor.

Både kritor och färgpennor kan vara riktigt användbara och värdefulla verktyg i din konstnärs verktygslåda. När du har lärt dig hur du använder båda på ett effektivt sätt kan du se vad de är för- och nackdelar och bestämma vilken du föredrar med tanke på dina egna konstbehov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg