chalk 4829602 1280

Pastellritningstekniker – Rita med Pastell Komplett Guide

Pastellfärger är ett av de enklaste ritningsfärgerna att välja som nybörjare till konstvärlden. Det krävs inga förberedelser, nästan ingen städning, du behöver ingen annan utrustning eller material, och det behövs ingen väntetid innan du kan lägga till eller flytta ditt konstverk. Oavsett om du gillar att arbeta snyggt eller uttrycksfullt, upprätt eller platt, är mjuka pasteller ett bra alternativ för konstnärer på alla nivåer.

Oavsett om du är ny med pasteller eller bara letar efter några mer avancerade pastelltekniker, hjälper vi dig. Vår lista över mjuka pastelltekniker kan appliceras av alla konstnärer på vilken yta som helst. Läs igenom för att komma igång med dessa snabba och enkla kalkpastelltekniker!

Lagerfärg

Att arbeta med mjuka pasteller skiljer sig något från att arbeta med färg. Att blanda färger är nödvändigt för att få exakt de nyanser vi vill ha, eftersom det inte är möjligt att inkludera alla färger i världen i en uppsättning färger.

Även om du kan skapa nya nyanser och kombinera målarfärger i en palett, är detta inte möjligt med mjuka pasteller. För att blanda färger måste du kombinera två olika pasteller på sidan eller duken. Det finns några sätt du kan göra detta.

Först och främst kan du blanda en färg med en annan med fingret. Konsistensen av pasteller lämpar sig för mjuka kanter och blandade färger. Alternativt kan du mjuka upp en färg med fingret och lägga en annan färg ovanpå. Slutligen är det också fullt möjligt att lägga två oblandade färger ovanpå varandra innan du rör vid sidan med fingrarna eller blandar material.

Arbeta med den platta sidan

Med penn -formade pasteller kan det kännas naturligt att använda änden som du skulle göra med en färgpenna. Detta kommer att skapa djärva linjer med en tjocklek. Du bör dock inte utesluta sidan av pastellkritan. På papper med mer öppen fibrer kan detta skapa utmärkt struktur i din konst. Detta kan också tillåta dig att täcka breda områden med bara några få drag. Du kan välja att blanda detta för en jämnare färg eller lämna det för en mer sträv look.

Många väljer att bryta sina pasteller för att hjälpa till med deras kalkpastelltekniker. Detta skapar mer intressanta former snarare än bara två kanter. Var beredd på lite rörigt när du arbetar med trasiga bitar.

Skumling

Skumling är en av de mer avancerade pastellteknikerna, men den är enkel nog för även nybörjare att prova , med rätt utrustning. När du ”smyger” med mjuka pasteller bygger du återigen upp dina färger.

Men när du snurrar ”fixar” du ditt första lager av pastell, vilket kan göras med hårspray eller ett professionellt konstfixativ på din konst. Du kan sedan lägga mjuka pastelllinjer eller nyanser över toppen. Lagret som är fixerat ger en yta med en annan textur för de nya lagren att fästa vid, vilket skapar en fascinerande touch till din konst.

Maskning

Mjukheten hos pasteller är utmärkt för att skapa mjukhet i din konst och lämpar sig för att blanda färg. Mjuka pastellers natur kan dock göra det svårt om du vill skapa en stark linje. För en mer raffinerad linje eller kant kan du använda ett annat pappersark för att täcka det område du vill skydda.

Detta kan vara ett område med vitt eller en annan pastellfärg som du vill hålla klart. Använd sedan dina pasteller som du vill över det andra papperet och se till att det sitter fast i önskat läge. När du tar bort din sköld kommer du att se att pastellerna har besparat detta område men fortsatt till resten av ditt konstverk, vilket skapar en hård linje eller kant som önskat.

Konstverk för blandade färgtyper

Mjuka pastelltekniker är inte begränsade till en färgtyp. Mjuka pasteller är utmärkta tillägg till konstverk med blandade media. Prova en vattenfärgs eller kombinera dina mjuka pasteller med hårda pasteller för mer detaljer eller definition. Även collage kan skapa mer intressanta texturer för kalkpastelltekniker att plocka upp eller framhäva.

Medan blandade färgtyper är utmärkt för pasteller bör du notera att de inte fungerar bra med oljefärger, så du bör istället välja akvarell- eller gouachefärger. För att göra dina mjuka pastellfärger ännu jämnare kan du tillsätta vatten för att utöka dina pastellfärger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg