desk 931928 1280

Bleknar Blyertsteckningar Över Tid?

Det finns inget värre än att skapa en vacker blyertsteckning som du uppskattar, bara för att upptäcka att den börjar blekna övertid. För den mesta konsten råder det ingen tvekan om att det krävs omsorg och ansträngning för att se till att den håller i många år framöver. Men hur är det med blyertsteckningar? Bleknar blyertsteckningar?

Grafit har ett mycket högt ljusäkta betyg vilket betyder att blyertsteckningar sannolikt inte kommer att blekna över tid. Som sagt, tillsatser som används i tillverkningsprocessen kan påverka ljusäktheten så det är viktigt att kontrollera tillverkarens standarder och produktionsprocedurer.

Om du är en konstnär som älskar att rita blyerts har du tur! Du behöver inte oroa dig för mycket för att det ska blekna. Vi kommer att prata om vad du behöver oroa dig för när det gäller blyertsteckningar, men först, låt oss prata om varför grafit är ett så bra val när du väljer ett konstmedium som kommer att stå emot tidens tand.

Varför är grafit så blekningsbeständig?

Grafit har ett maximalt ljusäkta betyg som förhindrar att den bleknar när den utsätts för ljus övertid. Med ett maximalt ljusäkta betyg förväntas blyertsteckningar hålla i mer än 100 år. Som sagt, det är viktigt att skydda blyertsteckningar från andra skador, som smuts.

Blyerts består av kol. Den delar faktiskt sin kemiska sammansättning med diamanter, även om resultatet uppenbarligen är väldigt annorlunda. Kol är mycket stabilt, vilket betyder att grafit också är det.

För att göra en ritpenna blandas grafit med lera. Det exakta förhållandet mellan grafit och lera är det som avgör hårdheten för varje penntyp (9B, 6H, etc). Lera är bara en annan typ av mineral som också är ganska stabil. Inga bekymmer där.

Men vad sägs om blekning?

När vi pratar om konst som bleknar övertid, vi jag brukar prata om ljusäkthet.

Grafit och ljusäkthet

Ljusäkthet är en term som beskriver hur snabbt pigment bleknar när de utsätts för solljus. Grafitpennor har svarta pigment, som tenderar att ha de högsta ljusäkta betygen i jämförelse med andra färger.

Ljusäkta betyget för grafit är genomgående högt. Du hittar inte mycket variation där, eftersom all grafit är gjord av kol med samma kemiska sammansättning. Det finns ingen förändring av vetenskapen där!

Med det sagt är det fortfarande viktigt att kontrollera ljusäktheten för dina blyerspennor. Varför? Tja, pennor innehåller inte grafit. De har också hur många bindemedel och tillsatser som helst för att hålla ihop dem.

Beroende på vad en tillverkare använder för att bygga sina pennor, kan du bli besviken över att upptäcka att dessa element inte har ett högt ljusäkta betyg.

Det är därför du fortfarande vill vara säker på att dina ritpennor har testats för ljusäkthet och kommer med en hög ljusäkthet. De flesta välrenommerade konstföretag kommer att ge ljussnabba betyg till sina produkter. Om du köper från ett företag som inte gör det, är det värt det att leta efter företag som gör det.

Även om jag skulle bli förvånad över att se blyertsteckningar blekna över tid, ett företag som tar ljusäkthet på allvar är ett tecken på ett företag som tar sina produkter på allvar.

Ett av mina favoritalternativ är Faber Castell 9000 grafitpennor. De kommer med en 3-stjärnig ljusäkthetsklassificering, vilket är deras högsta standard. Det är så ljussäkert du kan bli, med blekningsmotstånd i 100+ år (källa).

I allmänhet behöver du inte oroa dig för att dina blyertspennor ska blekna. Jag skulle fortfarande skaffa högkvalitativa, men på det hela taget kommer alla ritpennor i grafit att vara motståndskraftiga mot blekning. Det du bör oroa dig för är istället ditt papper.

Se till att köpa högkvalitativt, syrafritt, arkivpapper

Om du vill att dina blyertsteckningar ska hålla i många år framöver, vill du se till att använda högkvalitativt syrafritt arkivpapper.

Surt papper åldras inte bra. Faktum är att hastigheten med vilken papper åldras står i proportion till hur mycket syra som finns i det. Så ju mer syra du har i ditt papper, desto snabbare blir det gult och skört.

Allt surt har ett pH mellan 0-7. Syrafritt (alkaliskt) papper har ett pH över 7 och sägs i allmänhet vara arkiverande. Det här är vad du vill ha för ditt ritpapper, eller hela ditt papper, för den delen.

Om du köper surt papper spelar det ingen roll om blyertsen är motståndskraftigt mot blekning eller inte. Ditt papper skulle förmodligen börja åldras innan blyertsen någonsin skulle göra det. Så se till att köpa syrafritt papper som ett sätt att bevara din konst.

Naturligtvis är blyerts inte inte oförstörbar. Även om det inte bleknar på rätt typ av papper, vill du ändå vara säker på att ta hand om det.

Skydda alltid dina blyertsteckningar

Även om dina blyertsteckningar sannolikt inte kommer att blekna övertid, vill du skydda dem från att smetas, skrynklas eller bli blöta. Se till att du förvarar dina ritningar på ett torrt, rent och säkert ställe där de inte kommer att skadas.

Smetning och kladd är en av de mest sannolika riskerna som din blyertsteckningar kunde uppleva. Överväg att använda ett fixeringsmedel när du är klar med var och en av dina ritningar och se till att de inte skaver mot andra papper.

Smetande och kladd är ett stort problem.

Du vill också se till att dina blyertsteckningar inte lagras på ett sätt som de skulle kunna utsättas för väder och vind. Håll dem borta från fukt, extrem värme eller andra miljöfaktorer.

Att se till att din konst håller i många år framöver är en stor prioritet. Du spenderade inte så mycket tid på att skapa den bara för att den skulle blekna bort och bli missfärgad. Lyckligtvis behöver du inte oroa dig för att dina blyertsteckningar bleknar. Så länge du använder ett högkvalitativt, syrafritt papper och förvarar dina teckningar på rätt sätt, bör du inte oroa dig för att din pennkonst ska överleva tidens spår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg