paint brush 2724384 1280

Hur du Blandar Akrylfärg för Målning [Bästa Tips Guide]

Färgblandning kräver lika mycket skicklighet som att applicera färg på duk. För konstnärer kan det vara oerhört frustrerande att kämpa för att hitta exakt rätt färgnyans. När du har visualiserat den färg du behöver ska ingenting stå i vägen för att du skapar den färgen. Oavsett om det är en ljusgul, en djupblå eller bränd orange, lämpar sig akrylfärger att blandas för att hitta rätt nyans.

Medan färglära och färghjul spelar en stor del i att veta hur man blandar färger, är det också något du lär dig över tid. Övning ger färdighet, och när du har vant dig vid det akrylfärgsmärke du väljer kommer du att lära dig hur du snabbt kan perfektionera dina önskade nyanser. Men om du är ute efter några tips eller vill fräscha upp din akrylfärgsblandning, behöver du inte leta längre.

Känn dina färger

colour wheel

Innan du bryter ut akryl- och färgpaletterna är det en bra idé att ha en grundläggande förståelse för hur färgblandning kan skapa nya nyanser. Erfarna målare kommer att ha fått en instinkt om vilka färger som kommer att blandas för att skapa de rätta nyanserna, men studenter och de som är nya i akrylfärg kan behöva lite vägledning.

Primära, sekundära och tertiära färger kan låta som komplicerade termer till en början men är lätta att visuellt förstå, särskilt med hjälp av ett färghjul. Färghjul visar hur primärfärger kan blandas för att skapa sekundära, hur sekundära färger blandas för att skapa tertiära och så vidare. Detta kommer att inbädda en känsla av vilka färger som ska blandas för att uppnå önskad nyans eller nyans, och färgteori kan snabbt bemästras med övning.

Färgfamiljer

Processen att lära sig att blanda färger är full av tips och tricks. När du har uppnått den perfekta nyansen för en aspekt av ditt konstverk, är det en utmärkt idé att sedan skapa en familj av toner runt denna nyans.

Detta uppnås genom att skapa olika ”versioner” av din ursprungliga nyans, en gjord genom att lägga till blå, en annan genom att lägga till röd, och så vidare. De flesta akrylkonstverk är inte platta – du behöver olika nyanser för att skapa ljus, skugga och nyanser till objektet, landskapet eller personen. Att skapa detta utbud av nyanser från början är ett utmärkt sätt för din målning att få konsekventa färger utan att du behöver komma ihåg alla färger och mängder du lagt till din blandningspalett.

Skriv ner det

När du söker efter rätt nyans kanske du vill dokumentera ditt experiment och skapa din egen personliga guide för färgblandning av akrylfärg. Detta kan se ut hur du vill, men se till att notera de grova proportionerna för varje akrylfärg du lagt till för att uppnå din slutliga nyans. Detta kommer att spara mycket tid och färg på lång sikt och säkerställa att du kan återanvända färger om och om igen. Du kan också spara färdigblandade nyanser i lufttäta blandningskrukor eller till och med i gamla filmbehållare, redo att användas igen.

Inte allt är svart och vitt

Dessa två polära nyanser är två av de viktigaste färgerna att inkludera i din palett. De har båda extrem makt över dina nyanser, med potential att göra eller bryta dina nyanser, och här är varför.

Med så många användningsområden är det förmodligen en bra idé att ha gott om vit akrylfärg till hands medan du blandar färger. Om du vill ljusa upp din färgnyans är vit det självklara valet att göra det, även om det också kommer att göra en nyans svalare än du önskar.

Vit färg är också ett utmärkt komplement till en färg som kräver lite bollning. Färger kan verka ljusare och mer intressanta än direkt ur tuben om du lägger till lite vitt innan du applicerar det på din duk. Dessutom kan du också öka en färgs opacitet, vilket minskar opaciteten och gör att färgerna inte verkar så ansträngande på duken. De kan fungera bättre med underliggande färgskikt eller till och med visa färgen på din målningsyta om du vill.

Nu, till svart. Det kan vara vettigt att, på samma sätt som att lägga till vitt kan ljusna upp en färgnyans, kommer att lägga till svart helt enkelt göra din färg mörkare. Så är tyvärr inte fallet. Att blanda svart i en färgnyans kommer normalt att skapa en lerigare, grumligare nyans än du har för avsikt. För att göra färgerna mörkare är bruna eller djupblå akrylfärger det bästa valet för mer naturliga färger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg

  • Färga Vardagen: Utforska Kreativitet med Hemstädning och Familjetid

  • Vad gör en arkitekt?

  • 5 Viktiga Tips för att Skydda din konst från Solljus

  • Hur man Håller en Konsekvent Konststil: 5 Praktiska Tips

  • 6 Enkla Sätt att bli Bättre på att Rita

  • Hur du Skyddar dina Blyertsteckningar från Kladd