figure 3517229 1280 1

Tips för att Grundmåla en Canvasduk

Att lära sig det korrekta sättet att grundmåla din duk är en enkel men avgörande färdighet för konstnärer som arbetar med olje- eller akrylfärger. Primer förseglar och skyddar stödet, gör duken mindre absorberande, hjälper färgerna att sticka ut och kan ge en jämnare yta med tillräckligt med grepp för att färgen ska bindas fast. Läs vidare för att upptäcka våra tips om hur du grundmålar en duk.

Grundmålning för oljefärg

Att grundmåla din duk genom att applicera ett eller två lager gesso på ytan hjälper färgerna i ditt arbete att verkligen sticka ut. När du använder oljefärg på duk, och duken är dåligt grundmålad, kan oljan sjunka in i duken och lämna matta fläckar på ytan av din målning. Grundmålning ger också duken en slätare yta att arbeta på och gör att din borste flyter mycket bättre.

Grundfärg för akrylfärg

Att grunda en duk rekommenderas också när du använder akrylfärg eftersom det ger en solid grund för ditt arbete.

Fem punkter att tänka på vid grundmålning:

1. Grepp: Grepp är hur ytan känns, ju mer grövre en yta är desto grövre känns den att röra vid. Den grundmålade ytan måste ge ett nödvändigt grepp för färgen.

2. Absorberingsförmåga: Grundmålning begränsar dukens sugförmåga och hjälper till med färgfilmens vidhäftning på den grundmålade ytan.

3. Färg: Förhållandet mellan färgen på din grundade yta och de färger du använder i ditt arbete är viktigt att överväga . Oljor blir allt mer genomskinliga med tiden och en ogenomskinlig vit grundad yta kommer att reflektera tillbaka maximalt ljus.

4. Styvhet: Grundfärg ger styvhet. Detta kompletterar färgfilmens karaktär och säkerställer långtidsstabilitet.

5. Täckning: Det måste vara tillräckligt för ändamålet. I allmänhet bör ett eller två lager av en primer av god kvalitet vara tillräckligt.

Olje- eller akrylprimers

Både akryl- och oljepgrundfärg kan båda användas under oljemålning. Oljemålningsgrundfärg (eller lösningsmedelsbaserad grundfärg) är det mer traditionella alternativet och torkar snabbare än de mycket gamla grundfärgerna för oljefärg.

Det rekommenderas att du fyller porerna i ytan med klibbigt material (såsom PVA) och hjälper till att stoppa vätska att läcka igenom. Det hjälper också till att styva tyget. För bästa resultat rekommenderas det att applicera några lager.

Egenskaperna hos akrylgrundfärger gör att de har blivit det föredragna alternativet för oljemålning och väljs framför olje- och alkydbaserade canvasgrundfärger. Pigmenteringen av akrylprimers är noggrant kontrollerad och ger tillräcklig flexibilitet för att undvika sprickbildning, men tillräcklig styvhet för att bibehålla spänningen i duken och rätt grad av tand och absorbans för att säkerställa god vidhäftning vid övermålning med antingen olja eller akryl.

Grundmålning med PVA

Många frågar ”kan du använda PVA-lim som primer?”, och svaret är ja, det kan du. Även om vissa konstnärer kan välja den här metoden, rekommenderas inte att använda polyvinylacetat (PVA) som primer eftersom det kan sönderfalla i förtid och lämna kvarvarande målning utan grund.

Grundmålade dukar

Du behöver inte dimensionera och grundmåla en duk själv eftersom många erbjuder helt nya kvalitetsdukar av professionell bomull och djup kant, samt det fantastiska klassiska linne.

Canvasbrädor

Canvasbrädor är bra för studenter och målning utanför studion tack vare deras portabilitet. De finns färdiga och grundmålade i olika storlekar och kan användas med olja, vattenblandbar olja, alkyd och akrylfärger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg

  • Färga Vardagen: Utforska Kreativitet med Hemstädning och Familjetid

  • Vad gör en arkitekt?

  • 5 Viktiga Tips för att Skydda din konst från Solljus

  • Hur man Håller en Konsekvent Konststil: 5 Praktiska Tips

  • 6 Enkla Sätt att bli Bättre på att Rita

  • Hur du Skyddar dina Blyertsteckningar från Kladd