brushes 1683134 1280

Kan en Oljemålning bli Våt? Spilla Vatten på Oljemålning

Det finns inget värre än att göra eller köpa en vacker oljemålning bara för att den ska förstöras. Naturligtvis är det högsta prioritet att skydda dina målningar. Men, livet händer. Om det slutar med att du får vatten på din oljemålning är det viktigt att veta vad effekten blir. Är det katastrofalt eller inte en stor sak? Kan oljemålningar bli blöta?

Oljemålningar kan inte bli blöta. Om en oljemålning drabbas av vattenskada kan det göra att duken bucklas och blir skev. Duken kan till och med vara möglig. Dessutom kan oljefärgen börja flagna och falla av duken efter att den blivit blöt.

Det finns många färger som kan bli blöta. Vi skulle ha ganska problem om våra hus, staket, väggmålningar och skyltar ständigt  föll isär.

Oljefärg är tyvärr inte en av de vattenälskande färgerna som kan bli blöta hela tiden. Oljemålningar kan bli helt förstörda om de blir blöta eller utsätts för även små mängder fukt.

Jag vet att det ibland kan verka som att ta hand om våra konstverk är en irriterande uppgift. Solljus, vatten, feta fingeravtryck, slarviga husgäster; de kan alla orsaka skada på våra dyrbara konstverk.

Men det är det ansvaret vi tar på oss i utbyte mot att skapa och njuta av konst.

Här är vad som händer när oljemålningar kan bli blöta.

Vad händer med en canvasduk när den blir blöt?

Om din målade duk blir våt kan den skeva, svälla och/eller krympa. Detta kommer inte bara att förvränga din målning, utan det kan också få färgen att flagna och falla av helt och hållet. I extrema situationer med vattenskador kan din duk också bli så sträckt och svag att den går sönder.

När vi tänker på skadan som kan hända när en oljemålning blir våt måste vi gå tillbaka till grunderna och överväga effekterna som vatten kan ha på vår målnings duk.

Glöm färgen; Bara skadan på duken kan räcka för att förstöra din målning så att den inte går att reparera.

Mängden vattenskador som din duk får beror på hur mycket vatten den utsattes för och hur länge.

Det här kan vara svårt att navigera eftersom att skapa en oljemålning på en våt duk är en rolig teknik. Men det kan gå för långt.

Här är några saker du kanske lägger märke till:

Din duk är skev. När din duk blir blöt kan den krympa. För att öka röran kan stängerna i trä svälla. En krympande duk + svullna bårstänger = mycket skevhet.

En skev duk kommer att se ut som om den har vänts åt sidan, eller så kan den vara ihoprullad på sig själv. Ju större varp, desto mer skada kommer målningen att ha ådragit sig.

Din duk är smutsig eller missfärgad. Om din duk blir blöt, är det inte alltid med orörda källvatten. Ibland kommer din duk att stänkas eller nedsänkas i smutsigt vatten, saltvatten eller till och med andra ämnen än vatten (det kan bli riktigt intressant!).

Vi har varit pratar om ”vattenskador”, men naturligtvis kan din målning ha oturen att komma i kontakt med vilken typ av substans som helst. Citronsaft? Diskmedel? Slem? Vem vet vad livet kommer att stänka på dig.

Din duk kommer att mögla. Beroende på hur länge och hur mycket målningen har utsatts för vatten kan den utveckla mögel och mögel.

Efter att mögel börjar växa på en duk är det vanligtvis game over för den målningen. Mögel kan spridas till färgen, på duken och till bårarna. Det här är uppenbarligen en stor sak beroende på hur långt mögeln har spridit sig.

Det här är saker du kommer att märka med din duk själv om den har drabbats av vattenskador. Men, naturligtvis, om din duk har en vacker oljemålning på den, kommer du att märka skadan på själva målningen.

Det är därför vi måste prata om vad händer med färgen när vatten utsätts för den.

Vad händer med oljefärg när den blir blöt?

-din färg kommer att börja lossna från din duk. Om vatten kommer under din färg och börjar tvinga bort den från din duk, kan du se nagg eller skal av färg ligga runt. Områdena med exponerad färg kommer att se ljusare ut än resten av din målning.

-din färg kommer att spricka. När vatten kommer in mellan färglagren kan det få dina färglager att expandera och dra ihop sig i olika takt. Sprickor kommer att uppstå på ytan av din målning som ett resultat.

-det kan börja flagna eller flagna. Många gånger, om vatten kommer under färgen, är det där det stannar. Men ibland kan ytan på en tavla bli så våt att vissa delar av den börjar flagna eller falla av helt och hållet.

-du kan märka en grumlig effekt. Om du använde lack på din målning kan vattnet sippra in mellan din lack och din färg, vilket ger dig en frostig och grumlig look.

Sätt inte oljemålningar utanför eller i vattenbenägna områden

Många konstnärer anser att deras tavlor borde klara alla väderförhållanden. Om du har varit i konstvärlden ett tag har du kanske till och med hört detta från en välmenande lärare eller professor som har sagt till dig att hänga din tavla utomhus, även under regnstormar.

Det är dock inte sant att vi alla ska måla i dåligt väder och hoppas att våra målningar håller. Ibland är vi inte i närheten för att skydda våra oljemålningar vilket innebär att vi måste göra vår due diligence för att se till att vi placerar dem i områden som kommer att skyddas.

Detta innebär att du placerar dina oljemålningar inomhus, i rum som är från handfat, duschar eller matplatser. Det är alla områden som kan bli ganska fuktiga, därför vill vi inte att våra tavlor ska finnas här.

Om du vill sätta dina oljemålningar utomhus, se till att de hängs i ett skyddat område som är skyddat från vattenexponering. Och även om du råkar ha ett skjul eller ladugård där du hänger din tavla, häng den inne i skyddet så att den är skyddad från regn och andra svåra väderförhållanden (som snö eller sol).

Det finns många fantastiska vattenbeständiga färgalternativ. Om du verkligen vill skapa ett konstverk för ett utomhus- eller vattenutsatt område är den bästa praxisen att helt enkelt undvika oljefärg och välja ett av de många vattenbeständiga färgalternativen.

Oljemålningar är inte ämnade att bli blöta. Skydda dina befintliga oljemålningar från vatten/vätskor, och skapa inte avsiktligt oljemålningar som du planerar att placera utomhus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg

  • Färga Vardagen: Utforska Kreativitet med Hemstädning och Familjetid

  • Vad gör en arkitekt?

  • 5 Viktiga Tips för att Skydda din konst från Solljus

  • Hur man Håller en Konsekvent Konststil: 5 Praktiska Tips

  • 6 Enkla Sätt att bli Bättre på att Rita

  • Hur du Skyddar dina Blyertsteckningar från Kladd