acrylic paints 174638 1280

Sätt att jämna ut Akrylfärger för att Undvika Ränder

Det är så frustrerande att ha en vacker och smörig akrylmålning och sedan förstörs den när den är full av klumpar oc tydliga penseldrag. Du försöker lägga till vatten; gör om dina penseldrag; byte av borstar; ingenting verkar fungera. Hur kan du eliminera penseldrag och ränder för gott och få slät akrylfärg från och med nu?

För släta akrylfärgsdrag utan ränder är det viktigt att förbereda din duk ordentligt innan du börjar, använd en tillsats med din akrylfärg, välj rätt borste som har mjuka och långa borst, och arbeta snabbt utan att låta några färgstrimmor torka.

Det krävs lite övning för att uppnå jämna akrylfärger, men när du väl har fått kläm på det kommer akrylmålning utan ränder vara en naturlig del av ditt akrylmålarliv. Här är några tips för att komma igång.

1. Applicera Gesso på din duk

Gesso är en färgblandning som används för att grundmåla dukar innan målning.

Butikköpta dukar kommer med ett lager gesso redan på dem, men det räcker oftast inte. Dessutom kan du inte vara säker på hur dina dukar tillverkades och om ytterligare tillsatser fanns kvar på ytan.

Detta kan leda till problem med att dina färger fastnar eller sprider sig över din duk. Detta kan göra det svårt att använda konsekventa slag, än mindre att undvika streck. Inte bra.

För att se till att du får de bästa och mest konsekventa resultaten varje gång är det en bra idé för att komma in i övningen att applicera gesso din duk.

Även om du köper dukar av hög kvalitet som vanligtvis fungerar bra ur förpackningen, ger din egen gesso dig en extra nivå av kontroll. Du vet bara aldrig när det kommer att inträffa en slump i design eller förändringar i tillverkningen som kan påverka ytan på din duk.

Gesso ger dig också en extra slät yta som hjälper dig att bekämpa akrylfärgsränder från början.

2. Använd en tillsats med din akrylfärg, som flödesförbättrare

Om du känner att din akrylfärg bara inte sprider sig som du vill att den ska, finns det en sätt att öka effekten av din färg utan att försämra dess kvalitet.

Lösningen stavas flödesförbättrare.

Flödesförbättrare gör precis vad namnet antyder: förbättra flödet av din akrylfärg. Detta är särskilt användbart när du vill slutföra tvättar eller täcka stora ytor av duken utan att oroa dig för inkonsekvenser och ränder.

Så varför kan du inte bara använda vatten?

När du blandar vatten i dina akrylfärger, bryter det ner akrylbindemedlen, vilket inte är idealiskt. Detta kan späda ut färgerna på dina färger och få dem att likna akvareller mer än akryl.

Detta kan leda till en ond cirkel som bara gör dina färgstrimmor värre. För att försöka motverka de tunna och utspädda färgerna på dina färger kan du försöka kompensera genom att lägga till fler och fler lager, vilket bara öppnar upp fler möjligheter för ränder.

En flödesförbättrare tunnar faktiskt ut dina färger utan att kompromissa med färgerna eller kvaliteten. Det betyder att du kan öka värdet och spridningen av din färg utan konsekvenserna av utspädda färger, vattendroppar eller inkonsekventa färgdrag.

3. Välj rätt borste

Det är alltid viktigt att ha borstar av hög kvalitet och ta väl hand om dem. När det kommer till strimmiga akrylfärger kommer du att se varför.

Om du har stela och krispiga penslar med klämda borst som sticker ut överallt behöver du ett konstnärligt mirakel för att undvika ränder och uppnå jämna penseldrag i akrylfärg. Det är verkligen svårt att få borstar av dålig kvalitet som har blivit felhanterade för att ge de resultat av hög kvalitet du letar efter.

För släta akrylfärger bör du välja penslar som har mjuka och långa borst.

De mjuka och långa borsten hjälper dig att vara lättsam med ditt arbete och kommer, som standard, att lägga mindre tryck på din duk än sina kortare och styvare motsvarigheter.

Om du har en riktigt snäv budget, skaffa de mjuka och långborstar du har råd med. Men om du kan svänga den, gå till några högkvalitativa penslar som du kan välta över. När du får en pensel av hög kvalitet kommer den att behålla sin form längre och kännas lättare att kontrollera.

För att inte tala om att produkter av hög kvalitet tenderar att hålla längre och kommer att tjäna dig under fler år av din konstkarriär än en billigare variant.

Grumbacher Goldenedge målarpenslar är ett utmärkt val av hög kvalitet att testa. Dessa målarpenslar är gjorda av högkvalitativa syntetiska fibrer som håller länge, målning efter målning. Även om de kan vara dyra, kommer dessa Grumbacher Goldenedge-färgborstar att ta din akrylmålning till nästa nivå. Borstar i Goldenedge-serien finns i både runda och platta varianter, vilket ger dig möjligheter till detaljer och storskaligt arbete.

Om du föredrar ett naturligt val, har Grumbacher också en bra set med borstar i deras Gainsborough-serie. I likhet med de andra produkterna de säljer är deras Gainsborough-borstar av hög kvalitet och designade för att hålla. Dessa borstar är gjorda av naturliga borst, Chungking hog borste för att vara exakt och finns i både runda och platta varianter.

4. Låt det inte torka

Vi älskar alla tanken på en långsam och lugn eftermiddag med målning. Visst, låt eftermiddagen vara långsam och lugn, men se till att hålla färgen i rörelse.

Låt inte dina akrylränder torka på din duk. Om du gör det kommer de att vara utmanande att jämna ut. Även om gör om en sektion, kan dina torkade ränder störa den övergripande konsistensen på din målnings yta och göra det svårt för dig att få ett jämnt utseende.

När du har lagt ner några färgdrag, låt den inte sitta och torka förrän du är nöjd med den.

Till skillnad från oljefärger som verkar ta decennier att torka, torkar akrylfärger ganska snabbt. Det här är trevligt när du vill bygga lager, men irriterande när du arbetar med en stor duk eller behöver extra tid för detaljarbete.

Om du är orolig för att din akrylfärg ska torka för snabbt rekommenderar jag starkt att du använder en färgfördröjare. En färgfördröjare förlänger ”öppningstiden” för din färg. I grund och botten betyder detta bara att det förlänger den tid det tar för din akrylfärg att torka.

I likhet med flödesförbättrare, vill du använda färgfördröjare sparsamt. Se till att följa anvisningarna på flaskan så att du inte får en konstig färg som inte torkar på flera dagar.

5. Använd sandpapper efter behov

Att använda sandpapper är lite av en sista utväg. Om du har använt de tips vi redan har pratat om ovan, kommer du förmodligen aldrig att behöva dra ut sandpappret. Men konst är rörigt och saker händer. Det är bra att ha denna sandpappersstrategi i bakfickan ifall du skulle behöva den.

Det kan låta läskigt att ta sandpapper på din värdefulla målning, men det kan faktiskt vara ett bra verktyg för att minska stötar och linjer som kommer från kraftiga strimmor av akrylfärg.

Du kanske har hört talas om att slipa väggar eller möbler när du målar men detsamma gäller med tavlor. Du vill bara vara mer försiktig och skonsam.

Se till att du har ett extra fint sandpapper som inte är för hårt. Om du stöter på en envis strimma som har skapat en hemsk bula eller linje, applicera helt enkelt ett lätt tryck och slipa ner den lite.

Medan du slipar ditt papper, se till att din färg är helt torr. Du vill inte börja slipa bara för att upptäcka att färgen fortfarande är våt och du har nu smetat den över din målning.

Du vill också vara säker på att att du stöder baksidan av din duk och inte trycker så hårt att du orsakar påfrestningar på den.

Kom ihåg att ha en försiktig beröring.

Att uppnå jämna penseldrag i akrylfärg kommer att kräva övning. Om du fortfarande lär dig att måla, ha tålamod och vet att dessa färdigheter kommer med tiden. Förhoppningsvis kommer de tips och tricks vi har delat med dig av dig på rätt väg på din resa mot ränderfri, slät akrylmålning. Gå vidare och skapa fantastisk konst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg

  • Färga Vardagen: Utforska Kreativitet med Hemstädning och Familjetid

  • Vad gör en arkitekt?

  • 5 Viktiga Tips för att Skydda din konst från Solljus

  • Hur man Håller en Konsekvent Konststil: 5 Praktiska Tips

  • 6 Enkla Sätt att bli Bättre på att Rita

  • Hur du Skyddar dina Blyertsteckningar från Kladd