rose 3411110 1280

Hur man Målar på Duk – Måla på Canvasduk

Det finns en hel rad olika dukar som erbjuds, men att titta på alternativen kan verka lite överväldigande. Bomull, linne, sträckt, gesso, vad betyder alla dessa ord? Vad betyder det för hur man kan måla på duk?

Typer av konstnärsdukar

Materialet och typen av duk kan påverka vad som ska målas på en duk och sättet du grundmålar din duk, om alls. De mest populära typerna av duk är:
  • Bomullscanvas
  • Linnecanvas
  • Canvasboard

Bomullsdukar är idealiska för ett brett utbud av konstnärsändamål, särskilt om du väljer att måla med akryl- eller oljefärger. Linne är dyrare och rekommenderas inte för din första duk, mest på grund av kostnaden.

Linne behöver inte så mycket målning och ger en något mer randomiserad canvasbas, även om det inte erbjuder mycket mer om du inte är en professionell som vill ha en specifik effekt. Akvarell görs bäst på dukskiva eller akvarellpapper.

När du har valt dukens material måste du sedan välja om du vill ha den försträckt eller inte. Att ha den försträckt ökar visserligen priset men gör det mycket lättare att börja måla. Du kan sträcka det själv, men det är ytterligare ett steg mellan dig och målningen!

Hur man börjar måla på en duk

Att lära sig att grundmåla en duk är en avgörande färdighet för konstnärer. Det kommer att ge den perfekta dukbasen för din konst. Både bomulls- och linnedukar kan grundmålas med akrylgesso eller olja. Det är viktigt att försegla duken. Om inte kan färg läcka in i duken (slösa ditt värdefulla material) och kan också ruttna. Olja är halare och kan inte användas som grundfärg för akrylmålning. Akryl har något mer friktion och kan användas som bas för alla färgtyper.

Att lära sig att grundmåla en duk är en avgörande färdighet för konstnärer. Det kommer att ge den perfekta dukbasen för din konst. Upptäck våra bästa tips här.

Gesso är det första lagret, sedan rekommenderas ofta ett tonlager. Detta är en lätt tvätt som sätter tonen för resten av målningen. Även om du målar helt ogenomskinlig ovanför den kommer en del av värmen (eller svalkan, om du går en blåare tvätt) att blöda igenom och påverka atmosfären.

Nästa lager är fortfarande förberedelse och är känt som en undermålning. Det är då en neutral färg och blandas med ett lösningsmedel (en luktfri mineralsprit för oljefärger eller vatten för akryl och akvarell) och låter dig skissa grundformen för motivet. Om du använder en kontrastfärg till bakgrundstvätt eller motivfärg, ger det större djup till målningen, även om du måste vara mer försiktig med den.

När du har grundmålat din canvasbas kan du börja måla! Det är då experiment och övning kommer till nytta. De andra stegen gör många subtila saker och kom ihåg att tillbehören aldrig betyder så mycket som den goda målartekniken och den praxis som du använder.

Där är vissa överväganden som du måste ta i beaktande när det gäller att placera din duk. Till exempel, vilken storlek har duken? Vilken vinkel vill du ha på duken, behöver du ett staffli? Vilken arbetsplats passar dig bäst? Med vattenburkar kan du använda en för ljusare färger och en för mörkare, eller en för rena penslar och en för mörkare penslar.

Vilken är den bästa färgen för canvas?

Det finns inget svar på den här frågan. Experimentera med olika färger, eftersom olika färgtyper reagerar olika under olika förhållanden. Till exempel blir akryl mörkare och akvarell blir ljusare när den är torr. När du målar akryl på duk kan du lägga akrylen i lager för att skapa en strukturerad effekt.

Du kan också manipulera texturerna och resultaten av din färg genom att blanda din färg med olika medier. Medier kan påverka glans, torktid, tjocklek med mera, vilket gör alla färger otroligt flexibla. Testa de medier som du använder också; såsom linolja eller terpentin för oljefärger.

Tips för att måla på duk

Ett annat tips när man målar på en duk är att använda den tjocka över tunn eller tung över mager princip. Denna princip att använda tunnare lager av färg under tunga lager är nödvändig om du vill ha en sömlös grund att måla på. Om du går tvärtom kan de tjockare skikten under skala och spricka de översta skikten.

För de första lagren, fokusera på högdagrarna och skuggorna för att blockera värdena för ditt motiv, använd sedan den neutrala basfärgen ovanpå och fortsätt att bygga lagren. På så sätt skapar du en mer 3D-effekt och bättre tonvärden.

De sista lagren bör fokuseras på detaljer och de sista skuggsektionerna och markera för ytterligare dimension. Sedan en sista målning på duk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade Inlägg

  • Färga Vardagen: Utforska Kreativitet med Hemstädning och Familjetid

  • Vad gör en arkitekt?

  • 5 Viktiga Tips för att Skydda din konst från Solljus

  • Hur man Håller en Konsekvent Konststil: 5 Praktiska Tips

  • 6 Enkla Sätt att bli Bättre på att Rita

  • Hur du Skyddar dina Blyertsteckningar från Kladd